Napravili prvu ekološku branu

Nakon Nikšića, zelena akcija se nastavlja u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Plužinama, Plavu, Rožajama i Andrijevici

4436 pregleda 5 komentar(a)
Brana od 30 pivskih buradi, Foto: Pivara
Brana od 30 pivskih buradi, Foto: Pivara

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje zbrinjavanja otpada iz rijeke Bistrice.

Sanaciju korita i izgradnju brane inicirala je Pivara “Trebjesa” u okviru ekološkog projekta “Nikšićko Green - Amo da čistimo”, a u partnerstvu sa Opštinom Nikšić i uz podršku TO Nikšić.

”Brana je napravljena je od 30 pivskih buradi. Riječ je o ekološki prihvatljivom materijalu koji ne zagađuje vodu. Iskoristili smo materijale iz sopstvene kuće i kreirali trajnije rješenje za rijeku Bistricu, jer će brana zaustavljati nizvodni otpad na jednom mjestu. Vjerujemo da će ova brana Bistrici, koja je nažalost devastirana, vratiti njen bistri tok, po kojem je i dobila ime”, saopštili su iz Pivare i dodali da je Opština Nikšić angažovala mehanizaciju u dijelu uređenja obale i regulisanja korita, te odvoza sakupljenog otpada.

Pored ekološke brane, u blizini čuvenog Gordinog mosta na Bistrici postavljen je i mobilijar za predah i kante za otpad, a uređen je i prilaz ka mostu. Riječ je o mostu koji je 1902. podigla Gorda Filipović, koju je zbog plemenitosti i nesebičnosti da pomaže onima koji nemaju, knjaz Nikola prozvao Gorda Dobrotvorka.

Iz Pivare ističu, da su svjesni da otpad i loše navike neće nestati preko noći, ali vjeruju da će stvaranjem ljepšeg ambijenta uticati na svijest građana.

”Samo jedan komad otpada odložen na nepropisan način, može trajno narušiti prostor koji zajednički dijelimo. Svijest o tome postoji, ali i dalje ne u dovoljnoj mjeri, i naša želja je da taj proces ubrzamo, vratimo se prirodi koja nam pruža sve, a traži minimalan napor”, poručili su iz Pivare.

Nakon Nikšića, zelena akcija se nastavlja u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Plužinama, Plavu, Rožajama i Andrijevici.

Bonus video: