Popa: EU će nastaviti da podržava zaštitu životne sredine i održivi razvoj sjevera Crne Gore

Popa je naglasila da zaštita životne sredine zahtijeva ozbiljne reforme, značajne investicije i stratešku viziju zaštite najznačajnijih prirodnih resursa, ali i stručnu, efikasnu i stabilnu javnu administraciju, naročito na lokalnom nivou

2148 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, Foto: EU info centar
Sa sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, Foto: EU info centar

Evropska unija (EU) nastaviće da podržava zaštitu životne sredine i održivi razvoj sjevera Crne Gore, poručila je šefica Delegacije Unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Iz EU info centra saopšteno je da su Popa i ambasadori država članica Unije posjetili danas Pljevlja, gdje su sa predstavnicima lokalne samoprave, civilnog sektora i privrede razgovarali o značaju zaštite životne sredine i prilikama za održivi razvoj sjevera Crne Gore.

Popa je naglasila da zaštita životne sredine zahtijeva ozbiljne reforme, značajne investicije i stratešku viziju zaštite najznačajnijih prirodnih resursa, ali i stručnu, efikasnu i stabilnu javnu administraciju, naročito na lokalnom nivou.

Ona je kazala da je upravo na lokalnom nivou potrebno sprovesti ključne reforme, kako bi se obezbijedila čistija i zdravija životna sredina i Crna Gora pripremila za pristupanje EU.

"Najavila je nastavak podrške zaštiti životne sredine u Pljevljima i podsjetila da je EU već uložila u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima vrijednog 3,5 miliona eura, kao i da trenutno podržava projekat čiji je cilj unapređenje i proširenje kanalizacionog sistema u toj opštini", kaže se u saopštenju.

Popa je poručila da će EU i njene države članice sa zadovoljstvom pomoći vrijednim ljudima tog kraja da očuvaju i zaštite svoju životnu sredinu i obezbijede zeleniju i prosperitetniju budućnost za generacije koje dolaze.

Ambasador Francuske, koja trenutno predsjedava EU, Kristijan Timonije rekao je da su posjetom Pljevljima ambasadori željeli da ukažu na probleme sjevera Crne Gore i istaknu posvećenost Evrope konkretnom rješavanju problema tog regiona.

"Tokom predsjedavanja, Francuka će organizovati u junu u Parizu poseban sastanak, koji će imati za cilj da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti iskoriste evropsku pomoć", naveo je Timonije.

On je poručio da je potrebno da građani i cijeli region osjete boljitak od te pomoći, kako bi se osigurao prosperitet i zdravlje populacije, ali koja će takođe omogućiti stvaranje novih radnih mijesta.

Prilikom posjete Pljevljima, ambasadori EU su posjetili čuvenu Husein-pašinu džamiju i Zavičajni muzej.

Bonus video: