ministar rada i socijalnog staranja na konferenciji u maroku poručio

Adrović: Veoma važnu ulogu u narednom periodu će imati dobro osmišljene politike zapošljavanja

"Aspekt negativnih demografskih promjena takođe mora biti u fokusu u narednom periodu, imajući u vidu da svijet prolazi kroz veliku demografsku transformaciju – globalnog starenja populacije, te da Crna Gora nije izolovana od ovog problema", istakao je Adrovi

3599 pregleda 0 komentar(a)
Adrović govori na konferenciji, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Adrović govori na konferenciji, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Veoma važnu ulogu u narednom periodu će imati dobro osmišljene politike zapošljavanja, prilagođavajući smjernice za zapošljavanje Evropske unije tržištu rada Crne Gore, a koje su u funkciji osavremenjavanja ekonomije i tržišta rada kroz uvođenje socijalne dimenzija u tim procesima i aktivnostima u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja - digitalizacije, kao i podsticajnim mjerama, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović na 5. Ministarskoj konferenciji za zapošljavanje i rad u okviru Unije za Mediteran, koja se održava u Maroku.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno da je Adrović naveo da bi dobro osmišljene politike zapošljavanja trebalo da odgovore na izazove još uvijek tranzicionih procesa u Crnoj Gori, posljedicama na tržištu rada uzrokovanih krizom Covid 19, strukturnim izazovima koji se ogledaju u niskoj aktivnosti i zaposlenosti, regionalnom neskladu, te smanjenju visoke stope nezaposlenosti, suzbijanju sive ekonomije i neprijavljenog rada, kao i jačanje socijalne dimenzije i usklađivanja reformi tržišta rada i sistema socijalne zaštite, sa ciljem da niko ne bude zapostavljen.

On je dodao da je u tom pravcu, posebno značajna finansijska podrška koju Evropska komisija pruža kroz pretpristupne fondove.

"Aspekt negativnih demografskih promjena takođe mora biti u fokusu u narednom periodu, imajući u vidu da svijet prolazi kroz veliku demografsku transformaciju – globalnog starenja populacije, te da Crna Gora nije izolovana od ovog problema", istakao je Adrović.

On je kako se dodaje u saopštenju, izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Crne Gore aktivno učestvovali na izradi Deklaracije koja je danas usvojena.

"U tom kontekstu, za prioritete koji su prepoznati Deklaracijom Crna Gora već preduzima značajne aktivnosti, među kojima su: uvođenje programa Garancija za mlade, kreiranje posebnih programa podrške za žene, uspostavljanje socijalnog preduzetništva i druge", rekao je Adrović iskazujući uvjerenje da će Deklaracija dati snažnu podršku za jačanje saradnje u okviru Unije za Mediteran u pravcu unaprijeđenja zajedničkog tržišta rada.

Adrović se na marginama konferencije sastao sa komesarom Evropske komisije za zapošljavanje i socijalnu politiku Nikolasom Šmitom, ministrom rada Maroka Jounesom Sekourijem, direktorom Evropske fondacije za obuku Havijerom Mateuom i drugim visokim zvaničnicima.