Podgorički Vodovod izgubio skoro 19,5 milijardi litara vode

Tvrde i da su mjerili i očitavali potrošnju u cilju tehničkih smanjenja gubitaka vode, a da je, što se tiče prihoda, ostvareno povećanje od 8,79 procenata u odnosu na plan

20440 pregleda 52 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Podgoričko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” (VIK) i prošlu godinu je završilo sa enormnim gubicima vode, čak 49 odsto, iako su u planu rada za 2021. tvrdili da je u toku realizacija projekta sanacije gubitaka na određenoj pilot zoni.

Prema godišnjem izvještaju za 2021, koji će se naći danas pred odbornicima Glavnog grada na sjednici Skupštine Podgorice, izgubljeno je 19.400.597 metara kubnih vode, odnosno 19.400.597.000 litara.

Kroz sistem je lani prošlo 39.483 443 kubika vode, a iz tog preduzeća u izvještaju navode da su ti gubici na nivou planiranih od 49 odsto, da su sprovodili brojene aktivnosti da se smanje, a, između ostalog, isključivali su one koji neredovno izmiruju račune ili su nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu.

Pored toga, tvrde i da su mjerili i očitavali potrošnju u cilju tehničkih smanjenja gubitaka vode, a da je, što se tiče prihoda, ostvareno povećanje od 8,79 procenata u odnosu na plan.

To obrazlažu povećenjem prihoda od usluga roba i usluga a zbog povećanih aktivnosti na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže.

Međutim, ranije su iz tog preduzeća za 2021. godinu naveli da je u toku realizacija projekta sanacije gubitaka na određenoj pilot zoni.

”Imajući u vidu geografsku razuđenost vodovodnog sistema Podgorice, počela je realizacija pilot projekta na površinski ograničenoj zoni. Ukoliko se pilot projekat pokaže efikasnim, stečena iskustva će se primijeniti u narednom periodu na kompletnu vodovodnu mrežu na teritoriji glavnog grada, sa ciljem smanjenja ukupnih gubitaka na 40 do 42 procenta, što je dugoročni cilj”, bili su planovi tog preduzeća.

Međutim, sada se u izvještajima ne pominje pilot projekat, baš kao ni njegovi rezultati i zaključci.

To gradsko preduzeće je prošle godine, kako se navodi, ostvarilo prihod od 14.532.118 eura, rashod im je bio 14.377.973, pa su imali dobit od 13.594 eura, koju će kako piše, uložiti u hidrotehničku infrastrukturu tokom 2022. godine.

Dug, odnosno nenaplaćena potraživanja na 31. decembar prošle godine iznosili su 5.059.934 eura, a najveća stavka u rashodima tog preduzeća iznosi 6.440.926 za zarade, naknade i ostale lične rashode.

Prema izvještaju na 31. decembar prošle godine su imali 551 zaposlenog na neodređeno, 11 na određeno, tri pripravnika i dva radnika koji su angažovani preko projekta javnih radova.

Godinama se VIK Podgorica prepoznaje po velikom broju zaposlenih i ogromnim gubicima na mreži i to ne negiraju i iz tog preduzeća, pa su više puta najavili smanjenje. Ali, i pored urađene nove sistematizacije i Pravilnika, po tom pitanju u praksi se i dalje ne preduzima ništa, a broj stalno zaposlenih je povećan.

Kako su “Vijesti” pisale polovinom prošle godine, višak zaposlenih je 40, pa bi broj radnika sa 578 trebalo da bude smanjen na 538. To je bilo predviđeno sistematizacijom, aktom koji je usvojen krajem 2020. godine.

Da je preveliki broj zaposlenih u tom preduzeću godinama su upozoravali iz podgoričke opozicije, a to je utvrdila i Državna revizorska institucija, što se vidi i iz dokumentacije VIK.

”Racionalizacijom na svim nivoima uticaće se na smanjenje broja radnika, uglavnom kroz isplate odgovarajućih otpremnina zaposlenima, koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju. U 2020. je izvršena analiza strukture zaposlenih, kako bi se odgovorilo na primjedbe i preporuke Državne revizorske institucije. Predviđeno je sistematizacijom usvojenom krajem 2020. godine smanjenje broja radnika”, piše u dokumentaciji VIK.

Bonus video: