"ispunili smo sva očekivanja"

Ministarstvo odbrane: OEBS dao najviše ocjenje Vazduhoplovstvu i 1. pješadijskom bataljonu Vojske Crne Gore

"Prvi čovjek delegacije OEBS-a potpukovnik Ervin Alen Bieri naglasio je da su predstavnici te organizacije izuzetno zadovoljni prikazanim, jer je Crna Gora uradila i više nego što se od nje očekivalo prema Bečkom dokumentu"

2637 pregleda 8 komentar(a)
vo, Foto: Shutterstock
vo, Foto: Shutterstock

Predstavnici Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) dali su najviše ocjenje Vazduhoplovstvu i 1. pješadijskom bataljonu Vojske Crne Gore, nakon trodnevne posjete aerodromu "Knjaz Danilo" i kasarni "Milovan Šaranović", gdje su te jedinice smještene, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"To potvrđuje da smo, u skladu sa Bečkim dokumentom, ispunili sva očekivanja", rekao je načelnik Odsjeka za UN, OEBS i kontrolu naoružanja - Verifikacionog centra u Ministarstvu odbrane pukovnik Ivan Mašulović.

Dodaju da je prvi čovjek delegacije OEBS-a potpukovnik Ervin Alen Bieri naglasio je da su predstavnici te organizacije izuzetno zadovoljni prikazanim, jer je Crna Gora uradila i više nego što se od nje očekivalo prema Bečkom dokumentu.

"Sve je izvedeno izvanredno i čast nam je što smo ovdje", poručio je on.

Kasko se navodi, kroz prikaze sposobnosti i predstavljanje smještajnih kapaciteta, poligona za obuku i vojnih instalacija, delegati zemalja OEBS-a stekli su jasniju sliku o funkcionisanju sistema odbrane, transparentnosti, napretku i dostignutim reformama, nivoima spremnosti i interoprabilnosti jedinica.

Oni će, dodaje se u saopštenju, preliminarni izvještaj o zapažanjima i ocjenama distribuirati svim zemljama članicama OEBS-a.

Posjeta je realizovana na osnovu međunarodno prihvaćenih obaveza po Bečkom dokumentu 2011, kojim je predviđeno je da se takva aktivnost organizuje jednom u periodu od pet godina, zaključuje se u saopštenju.