Dukaj: Reforma javne uprave stub saradnje Crne Gore i EU

"Digitalna transformacija ostaje visoko u prioritetima Vlade"

2447 pregleda 0 komentar(a)
Popa i Dukaj, Foto: Gov.me
Popa i Dukaj, Foto: Gov.me

Crna Gora će intenzivno raditi na realizaciji prioriteta koji su definisani strateškim dokumentima, i unapređenju zakonskih rešenja o javnoj upravi u skladu sa najboljim evropskim praksama, rekao je resorni ministar Maraš Dukaj.

On je danas razgovarao sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, koja je kazala da cijeni dosadašnji doprinos na ostvarivanju evropske agende.

"Crna Gora je ostvarila napredak u procesu pristupanja EU", kazala je Popa i dodala da se pred Ministarstvom javne uprave (MJU) nalaze brojni izazovi.

Popa je istakla spremnost EU za saradnju u dostizanju postavljenih ciljeva i izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti uspješno da ispunjava zadatke radi daljeg progresa na planu reforme javne uprave, zapošljavanja na osnovu zasluga i kompetencija i digitalizacije javne uprave.

Kako je saopšteno iz MJU, Dukaj se zahvalio EU na posvećenosti i podršci Crnoj Gori u ostvarivanju ključnih rezultata u ovoj oblasti i upoznao je sa prioritetima u radu ovog resora i vizijama daljeg unaprijeđenja, uključujući i proces digitalizacije.

"Digitalna transformacija ostaje visoko u prioritetima Vlade", kazao je Dukaj i podsjetio da je digitalizacija jedan od najboljih alata za unaprijeđenje javne administracije i komunikacije građana i privrede sa javnom upravom, posebno u dijelu uključivanja građana u proces donošenja odluka.

Dukaj je najavio da će se intenzivno raditi na unaprijeđenju kadrovskih potencijala Ministarstva, obukom postojećeg kadra i popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta.

“Stub saradnje Crne Gore i EU je reforma javne uprave, pa je izrada nove Strategije reforme javne uprave za period 2022-2026 prilika da se intenziviraju napori na izgradnji moderne i efikasne javne uprave", kazao je Dukaj.

On je ocijenio da je od izuzetnog značaja dijalog između Crne Gore i EU u okviru Posebne grupe za reformu javne uprave, kao uspješnog mehanizma za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dukaj je istakao i značaj saradnje kroz projekte „Podrška stvaranju transparentnije, efikasnije i servisno orijentisane javne uprave“ i „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finasira EU.

Bonus video: