Deset godina suđenja zbog otkaza u Ambasadi SAD

Domaći sudovi se 2012. godine proglasili nenadležnim da odlučuju o radnim sporovima u ambasadama, ali je Sud u Strazburu 2016. presudio u korist troje otpuštenih radnika

10768 pregleda 6 komentar(a)
Razlog za otkaz bio što Nenezić nije prijavio da prima invalidsku penziju od Crne Gore:  Ambasada SAD-a, Foto: Boris Pejovic
Razlog za otkaz bio što Nenezić nije prijavio da prima invalidsku penziju od Crne Gore: Ambasada SAD-a, Foto: Boris Pejovic

U Osnovnom sudu juče je čitanjem izvještaja vještaka nastavljeno suđenje po tužbi Veselina Nenezića protiv Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, zbog otkaza kojeg je dobio 2012. godine. Vještak finansijske struke je izračunao mogući iznos obeštećenja za Nenezića, ukoliko sud presudi da je nezakonito dobio otkaz ugovora o radu.

Ovaj slučaj je zanimljiv jer je riječ o prvoj takvoj tužbi protiv neke strane ambasade, kao i zbog toga što se Osnovni sud ranije po tužbi iz 2012. godine proglasio nenadležnim, da odlučuje po tužbi protiv Ambasade SAD-a, a zatim su to povrdili svi sudovi do Vrhovnog. Nenezić je podnio i ustavnu žalbu Ustavnom sudu, ali kako taj Sud nije odgovarao u predviđenom roku, sa još dvoje kolega koji su dobili otkaz u ambasadi i imali ista iskustva pred domaćim sudovima, podnio je tužba Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Sud u Strazburu je u oktobru 2016. godine donio presudu, u kojoj navodi da su za sve troje prekršena ljudska prava i da crnogorski sudovi moraju biti nadležni za vođenje ovih sudskih postupaka protiv strane ambasade. Presudom je određeno i da država Crna Gora plati troškove obeštećenja zbog toga što im kao svojim građanima nije omogućila pravnu zaštitu pred domaćim sudovima. Iz državnog budžeta su plaćene 54 hiljade eura za naknadu suskih troškova u ovom postupku.

Nakon odluke suda u Strazburu, Osnovni sud je početkom 2017. godine prihvatio nadležnost i suđenja traje još od tada, po tužbi Nenezića i ostalih dvoje bivših kolega. Dvoje drugih radnika je tražilo da im se ne pominju imena.

Nenezić je u Ambasadi SAD-a na poslovima obezbjeđenja radio od jula 2002. do juna 2012. godine, kada je dobio otkaz uz obrazloženje da Ambasadi nije prijavio da je korisnik invalidske penzije koju mu isplaćuje Crna Gora, i da je time napravio disciplinski prekršaj i da podliježe kazni shodno Pravilniku za lokalno zaposleno osoblje u Podgorici Ambasade SAD-a, kao i da to onemogućava njegov dalji radni angažman.

To znači da je Nenezić dobio otkaz ugovora o radu na osnovu internog pravilnika Ambasade SAD-a, a ne u skladu sa zakonom o radu Crne Gore. Domaći sudovi su do presude Suda u Strazburu tumačili da se na radne odnose u ambasadama ne primjenjuju zakoni Crne Gore.

Prema rješenju o otkazu Nenezić se mogao žaliti samo tadašnjoj ambasadorki SAD-a Su Kej Braun, kojom je predao žalbu navodeći da nije prekršio nikakve propise, niti napravio disciplinski prekršaj koji bi imao za posljedicu raskid radnog odnosa.

Prema crnogorskom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, zaposlenom kojem je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti i određena puna invalidska penzija nema više pravo na radni odnos, dok osobe kod kojih je utvrđena dijelimična invalidska penzija imaju pravo na zasnivanje radnog odnosa u nepunom radnom vremenu.

Suđenje po tužbi Nenezića se nastavlja 21. juna, a sud u konačnom treba da utvrdi da li je otkaz 2012. godine dobio u skladu sa tada važećim crnogorskim zakonima.

Bonus video: