U Tivtu ponovo mrlje na površini mora, aktivirani svi nadležni organi

Inspektori sigurnosti plovidbe izašli su na lice mjesta i uzeli uzorke prljavštinom prekrivene morske vode koji su poslati na analizu u laboratorije Instituta za biologiju mora u Kotoru

19551 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti

Duž obale Tivta na više lokacija ponovo su se jutros pojavile mrlje prljavštine sa skramom bijele i žute boje.

Slična pojava evidentirana je u Boki i proteklih dana, a odmah po prijavi građana reagovale su Inspekcija sigurnosti plovidbe, Lučka kapetanija Kotor, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore i Sekretarijat za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat.

Inspektori sigurnosti plovidbe izašli su na lice mjesta i uzeli uzorke prljavštinom prekrivene morske vode koji su poslati na analizu u laboratorije Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Iako se uzrok zagađenja još utvrđuje, izvjesno je da u mrljama koje plutaju na morskoj površini nema prosute nafte i ulja, pa se pretpostavlja da ružna slika koju su juče gledali kupači i turisti dolazi od kombinacije faktora - tzv. cjetanja mora, velike količine polena koji je prisutan i vazduhu i prljavštine koja je u more stigla kanalima sa kopna.

Slične pojave inače, proteklih su dana registrovane na više mjesta duž Crnogorskog primorja, ali i dalmatinske obale u Hrvatskoj.

Ipak,da bi bili sigurni šta se dešava, danas su se aktivirali svi nadležni organi u sistemu upravljanja rizicima i kontroli na moru, pa su na terenu svi inspektori koji sakupljaju uzorke i preduzimaju druge mjere iz svoje nadležnosti

Bonus video: