"Sinjajevina nema alternativu i nikad neće biti vojni poligon"

Branitelji Sinjajevine 19. maja tradicionalno su posjetili Sinjajevinu, obišli područje Margite, gdje je protest trajao 50 dana, a potom se sastali kod crkve Sv. Vasilija Ostroškog na Ružici

10793 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Sinjajevina nema alternativu i neće biti pretvorena u vojno-vježbališni poligon, poručili su branitelji te planine Ministarvu odbrane i Vladi Crne Gore. Branitelji Sinjajevine 19. maja tradicionalno su posjetili Sinjajevinu, obišli područje Margite, gdje je protest trajao 50 dana, a potom se sastali kod crkve Sv. Vasilija Ostroškog na Ružici.

Na toj lokaciji branitelji Sinjajevine već treću godinu tradicionalno se okupljaju 19. maja.

"Okupio nas je delikatan momenat, da bas danas još jednom poručimo Ministarstvu odbrane i Vladi da Sinjavina nema alternativu. Dok je nas, i svih drugih koji vole svoju zemlju i svoje planine, Sinjavina nikad neće biti vojni poligon. Ova borba traje dosta dugo i traži od svih nas, i vas koji nijeste sa nama, puno ličnih odricanja i troškova. Ne smijemo odustati i negirati ovoliku pozitivnu energiju koja je do sada uložena", kazao je ispred crkve na Sinjajevini Radoje Pujo Čobeljić.

Sinjajevina
foto: Privatna arhiva

Dodajući da djela govore o ljudima, ali i o nevladinim organizacijama, apelovao je na sve koji su učestvovali u odbrani te planine da povećaju prag tolerancije: "Da ispoštujemo svaki i svačiji atom utrošene energije za odbranu Sinjavine".

"Pošto je život čudan, ne smijemo dozvoliti da nas Božji putevi odvedu tamo dje je pogužvan svaki osjećaj iskrenosti, pravde i pravičnosti", rekao je Čobeljić.

Vladeta Bojić, koji je, kao i Čobeljić, 50 dana 2020. godine proveo protestujući na Margiti, sa Sinjajevine je poručio da ih smrt Ognjena Jovovića, koji je među prvima pokrenuo odbranu te planine, obavezuje da istraju u borbi.

"To što Ognjen Jovovic nije više među nama još više nas obavezuje da ni milimetar ne popustimo u odbrani Sinjavine, a njegova duša nek počiva u rajskom naselju", rekao je Bojić.

Sinjajevina
foto: Privatna arhiva

On se zahvalio svim braniteljima te planine, kao i članovima bratstva Stupovi "na velikom i iskrenom učešću u odbrani Sinjavine".

Protesti za odbranu te planine traju već četvrtu godinu.

Sadašnji premijer Dritan Abazović, početkom maja ustvrdio je da, iako odluka o uspostavljanju vojno-vježbališnog poligona nije zvanično poništena, to ne znači da će na toj planini biti vojnih aktivnosti. Međutim, nepunih dvije sedmice kasnije, iz kabineta potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića, nakon sastanka sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks, saopšteno je da je ukazano na potrebu da se pitanje vojnog poligona na Sinjajevini aktuelizuje i riješi, kako bi Vojska Crne Gore dobila poligon neophodan za izgradnju njenih kapaciteta.

Bonus video: