Trećina zaposlenih u Opštini Budva mjesecima boluje

Novi rekord od kada se prati odsustvo s posla u budvanskoj administraciji zabilježen prošle godine, uprkos preventivnom djelovanju....

22112 pregleda 20 komentar(a)
Administracija golema, ali bolećiva: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Administracija golema, ali bolećiva: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Gotovo trećina zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bila je na bolovanju, što predstavlja novi neslavni rekord od kada se prati odsustvovanje s posla u lokalnoj administraciji.

Pojedini radnici konstantno koriste bolovanja, a neki su i više od godine odsutni sa radnih mjesta. Uredno dostavljaju doznake od ljekara, nerijetko iznova donoseći potvrde da su nakon izlječenja oboljeli od druge bolesti.

To proističe iz podataka koje su “Vijestima” dostavili iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

5.386

dana zaposleni u Opštini Budva lani su bili na poštedi

Pomoćnica sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu mr Ksenija Slavković kazala je da su u cilju podizanja radne discipline primijenjene nove metode evidencije odsustva sa posla, s ciljem preventivnog djelovanja i smanjenja službeničkog apsentizma.

”Tačnije od 7. marta ove godine u Opštini Budva se primjenjuje elektronska evidencija prisustva na radu svih zaposlenih, u skladu sa Odlukom o elektronskoj evidenciji prisustva na radu, kojom se bliže uređuje način sprovođenja sistema elektronske evidencije dolazaka i odlazaka sa posla. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti za rad - bolovanja, od 316 stalno zaposlenih, 95 zaposlenih u 14 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu je bilo odsutno sa posla u 2021. godini, što je 30,7 odsto ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom (ukupan broj dana bolovanja podijeljen sa brojem zaposlenih koji su koristili bolovanje), odnosno 18 dana po zaposlenom (ukupan broj dana na bolovanju podijeljen sa ukupnim brojem zaposlenih). Ukupan broj dana odsustva je 5.386”, navodi ona za “Vijesti”.

Upitana o problemu zaloupotrebe bolovanja, naglasila je da već duže vrijeme određeni broj zaposlenih permanentno koristi bolovanje koje je i duže od godinu dana.

”Problemi u organima lokalne uprave se uvećavaju kada se nadovezuje bolovanje na bolovanje. Imamo situaciju da su zaposleni odsutni 30 dana zbog jedne bolesti, a poslije još 30 dana zbog druge, ili da nakon godišnjeg odmora otvore bolovanje, pa nam se čini da postoji zloupotreba, odnosno da zaposleni bez valjanog osnova često otvaraju bolovanje”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, zbog osnovane sumnje da postoji zloupotreba bolovanja, Sekretarijat za lokalnu samoupravu se pisanim putem obraćao i Zdravstvenoj i Sanitarnoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove, kako bi obavili inspekcijski nadzor i utvrdili da li zdravstveno stanje određenog broja zaposlenih zahtijeva višemjesečno liječenje, odnosno da li su izabrani doktori i/ili ljekarska komisija bili dužni da zaposlene koji zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti da rade upute na utvrđivanje stepena invaliditeta radi eventualnog ostvarenja invalidske penzije.

Opština Budva godinama drži neslavan rekord po broju radnika koji koriste bolovanja. Više od četvrtine zaposlenih bilo je na bolovanju 2020. - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 82 radnika su te godine odsustvovala s posla, ukupno 5.346 dana. To znači da su prosječno odsustvovali 65 dana.

Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizlazi da je svaki radnik bio 17 dana na bolovanju.

”Na dan 31. decembar 2020. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 308 službenika i namještenika. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti na rad - bolovanja, 82 zaposlenih u 16 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu bilo je odsutno sa posla u 2020. godini, što je 26,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 65 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 17 dana po zaposlenom”, saopšteno je tada “Vijestima” iz Sekretarijata.

Da je slično bilo i ranijih godina, potvrđuje i podatak da su radnici lokalne uprave 2019. godine, kada ih je bilo 316 stalno zaposlenih, odsustvovali ukupno 5.141 dan. Te godine njih 88 bilo je bolovanjima, što je 28 odsto od ukupnog broja, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom. Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustovala 6.197 dana. Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme, 85 koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana, odnosno 19 dana po ukupnom broju zaposlenih.

Ljekari kažnjavani zbog višemjesečnih bolovanja

Zdravstveno-sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove su prošle godine prekršajno kazanili ljekare u budvanskom Domu zdravlja koji su izdavali bolovanja za devet opštinskih službenika, jer su utvrđeni propusti u medicinskoj dokumentaciji.

Tada je “Vijestima” u Domu zdravlja rečeno da je Uprava za inspekcijske poslove kontrolisala bolovanja koja su odobrili izabrani ljekari, a po prijavi poslodavca - Opštine Budva.

”Radi se o inspekcijskom nadzoru odabranih bolovanja za devet osoba. Utvrđene nepravilnosti odnose se na neposjedovanje specijalističkih izvještaja doktora određenih specijalnosti, a na osnovu kojih su odobrena bolovanja. Radi se o specijalističkim izvještajima iz specijalnih bolnica sa kojima nijesmo informatički povezani, a navedeni izvještaji dostavljani su na uvid izabranim ljekarima, navedeni u elektronskim kartonima pacijenata, a nijesu pohranjeni u medicinskoj dokumentaciji pacijenta”, saopšteno je tada.

Riječ je o devet opštinskih službenika, koji mjesecima nijesu dolazili na posao, a dostavljali su uvijek doznake sa različitim bolestima...

Bonus video: