"Država mora da se oslobodi krivice za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore"

Iz Bošnjačkog vijeća su naveli da je Crna Gora platila naknadu štete porodicama žrtava, ali nije obezbijedila krivičnu pravdu u tom slučaju - rasvijetlila zločin i došla do nalogodavaca i direktnih izvršilaca

2512 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće
Foto: Bošnjačko vijeće

Država mora da se oslobodi krivice za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, kazali su iz Bošnjačkog vijeća i pozvali nadležne da taj, kao i druge slučajeve ratnih zločina, ponovo aktuelizuju i pravosnažno okončaju.

Iz Bošnjačkog vijeća su naveli da je Crna Gora platila naknadu štete porodicama žrtava, ali nije obezbijedila krivičnu pravdu u tom slučaju - rasvijetlila zločin i došla do nalogodavaca i direktnih izvršilaca.

Oni su podsjetili da taj zločin, ni poslije tri decenije, nije procesuiran u skladu s međunarodnim niti domaćim pravom.

"Kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali priveli pred lice pravde”, dodaje se u saopštenju.

Član Bošnjačkog vijeća Bejto Šahmanović kazao je da je jedini grijeh deportovanih bilo je njihovo bošnjačko ime i prezime koje su dobili rođenjem.

Kako je naveo, taj zločin i dalje predstavlja dvostruku mrlju na obrazu države koja se u svojoj istoriji ponosila čojstvom.

“Prvo zato što su nedužni ljudi deportovani dželatima, a drugo što zločin posredno - u kontinuitetu traje 30 godina i što još niko nije adekvatno kažnjen za stradanje civila koji su u našoj državi potražili spas”, rekao je Šahmanović.

Iz Bošnjačkog vijeća su poručili da u potpunosti podržavaju ideju i zahtjeve pojedinih subjekata i nevladinih organizacija koje se zalažu za izgradnju adekvatnog spomen obilježja u Herceg Novom, što je želja porodica stradalih i pravednih građana, da se na taj način pošalje poruka da se nikad više ne desi ovakav grijeh u Crnoj Gori.

Bonus video: