Šoć, Korać, Vučinić i Medojević namjeravaju da se prijave za Sudski savjet: Načelni politički dogovor za prekid blokade

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica je juče, na osnovu člana 16 stav 2 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, raspisao javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, objavljeno je na sajtu Skupštine

13974 pregleda 8 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Sudskog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Sudskog savjeta, Foto: Luka Zeković

Bivši ministar pravde i advokat Dragan Šoć, profesor Pravnog fakulteta i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić, njegov kolega sa fakulteta i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Radoje Korać, te advokat Dražen Medojević namjeravaju da se prijave na javni poziv za izbor četiri ugledna pravnika za Sudski savjet, saznaju “Vijesti”.

Na sajtu Skupštine objavljen je novi poziv za popunu četiri mjesta sa kvote uglednih pravnika, jer su sadašnji članovi već osam godina na tim mjestima iako je zakonski rok četiri godine.

Mandati su produženi jer Skupština nije imala 54, odnosno 49 glasa poslanika, za izbor novih članova pa je oglas više puta ponavljan. To je kao problem istaknuto i u neformalnom dokumentu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24.

Šoć, Korać, Vučinić i Medojević, prema informacijama “Vijesti”, imaju i ponajviše šansi da budu izabrani u Sudski savjet jer su politički akteri već postigli načelni dogovor kako bi se izbjeglo višemjesečno nadgornjavanje i blokada.

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica je juče, na osnovu člana 16 stav 2 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, raspisao javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana, a za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ima petnaest godina radnog iskustva na pravnim poslovima, uživa lični i profesionalni ugled i nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Nakon konkursne procedure, Odbor je dužan da Skupštini dostavi Predlog za izbor uglednih pravnika za Sudski savjet, koji po pravilu sadrži onoliko kandidata koliko se bira članova SS-a.

Prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, ukoliko Skupština ne izabere sva četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, konkurs se ponavlja.

Raspisivanjem javnog oglasa otvoren je put da se nakon četiri godine neustavnog rada aktuelnog sastava Sudskog savjeta konačno izabere novi saziv najvažnijeg tijela unutar sudske grane vlasti, koje je nadležno da obezbijedi nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, ali i da se bavi svim izborima, napredovanjem, disciplinskim i etičkim postupcima, ali i razrješenjem sudija...

U aktuelnom sazivu Sudskog savjeta sjede ugledni pravnici koji su izabrani još 2. jula 2014. godine i kojima je gotovo prije četiri pune godine istekao mandat...

Izbor novog saziva Sudskog savjeta odvija se u jeku najveće afere u crnogorskom pravosuđu nakon što je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istrage i uhapsilo dugogodišnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića zbog sumnje da su organizovali ili bili dio organizovanih kriminalnih grupa.

”Treći mandat Vesne Medenice protivan je Ustavu. Kada ovom dodamo da je izabrana od Sudskog savjeta koji takođe nema legitimitet, dobijamo zabrinjavajuću činjenicu da nam sudski sistem čine kadrovi čiji je izbor neustavan. To svakako ne može doprinijeti povjerenju građana u sudstvo jer će se s pravom pitati da kad se ovako ponašaju sudije i ljudi čija je dužnost da štite Ustav i zakone, čemu se običan čovjek može nadati”, ocijenio je advokat Dragan Šoć u ljeto 2019. godine nakon neustavnog trećeg mandata, koji je aktuelni sastav SS-a povjerio nedavno uhapšenoj bivšoj predsjednici Vrhovnog suda.

Šoć
Šoćfoto: Luka Zeković

Šoć je političku karijeru počeo 90-ih godina u Narodnoj stranci, a od 1998. do 2000. bio je ministar pravde Crne Gore. Od 2000. do 2005. godine bio je lider Narodne stranke, a onda je 2009. godine odlučio da se povuče iz politike i počeo je da se bavi advokaturom. Godinama je u ekspertskom timu Mitropolije crnogorsko-primorske. Šoć je godinama često kritički analizirao situaciju u pravosuđu...

Profesora međunarodnog prava Nebojšu Vučinića je parlamentarna skupština Savjeta Evrope u maju 2008. godine izabrala za prvog predstavnika Crne Gore na mjesto sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Vučinić
Vučinićfoto: SAVO PRELEVIC

Na toj poziciji Vučinić je proveo deceniju, a sa te pozicije je imao i ocjenu za crnogorsko pravosuđe.

”Institut nezavisnosti je jedna fundamentalna kategorija kada je riječ o pravu. Bićemo članica Evropske unije kada budemo mogli to da garantujemo, bez obzira ko se s kime i protiv koga sudi. Nije lako to globalno procijeniti, ali ima slučajeva, pokazuje to i praksa suda u Strazburu, da naši sudovi nijesu djelovali i funkcionisali ni kao nepristrasni ni kao nezavisni”.

Vučinić kao penzioner, honorarno je angažovan na Pravnom fakultetu na predmetima Međunarodno pravo ljudskih prava i Evropska i međunarodna implementacija ljudskih prava.

On se jedanput javljao za mjesto u SS, ali tada nije izabran.

Namjeru da se prijavi na javni pozvi ima i profesor Pravnog fakulteta Radoje Korać, koji je tom fakultetu radi još od 1976. prvo kao profesor predmeta Građansko pravo, a zatim i Porodičnog prava.

Korać je bio član IO i Senata Univerziteta, a učestvovao je i u pripremi parcijalne kodifikacije građanskog zakonodvstva i pisanju više zakonskih tekstova u Crnoj Gori. On je bio i član Komisije za polaganje pravosudnog ispita, a od 2002. do 2005. godine i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore. Korać je takođe penzionisan, ali ga je Pravni fakultet honorarno angažovao na predmetima Porodično pravo i Porodično pravna klinika i Prava djeteta.

Među kandidatima za budući sastav Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, najvjerovatnije, biće i advokat Dražen Medojević koji je bio i sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici.

Medojević
Medojevićfoto: Boris Pejović

Medojević godinama radi kao advokat, a pravni zastupnik je Demokratskog fronta u brojnim sudskim predmetima protiv članova te partije.

On se početkom 2021. godine prijavio i na konkurs za direktora Uprave policije, ali se nije našao na konačnoj listi jer je Uprava za kadrove tada procijenila da nije imao dovoljno godina staža na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu ili tužilaštvu...

I sudije počele izbor novih predstavnika

I Komisija za izbor bavi se postupkom izbora sudija za sastav Sudskog savjeta iz reda sudija. “Postupak je u toku, a u petak ćemo znati konačnu listu kandidata”, odgovoreno je “Vijestima” u Vrhovnom sudu.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog suda Vesna Vučković za 10. jun ove godine zakazala je Konferenciju sudija na kojoj će se birati četiri člana Sudskog savjeta.

Prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama u sastav tog tijela biraju se tri člana iz reda sudija Vrhovnog suda, Apelacionog, Upravnog suda,Višeg suda za prekršaje, Privrednog suda i viših sudova, koji imaju najmanje deset godina radnog iskustva kao sudija, ali i jedan član iz reda sudija osnovnih sudova i sudova za prekršaje, koji ima najmanje pet godina rada kao sudija.

Aktuelnim članovima Sudskog savjeta iz reda sudija mandat ističe 10. jula 2022. godine.

Bonus video: