Cetinje: Psi neće na ulicu, novi azil možda za pola godine

Nezavisno udruženje građana Cetinja “Pečat humanosti” je sa “Fenixom” pokrenulo peticiju za izgradnju azila za napuštene pse, a te dvije organizacije gazduju tim privremenim azilom

4176 pregleda 0 komentar(a)
Privremeni azil na Cetinju, Foto: Privatna arhiva
Privremeni azil na Cetinju, Foto: Privatna arhiva

Osamdeset pasa iz azila na Cetinju neća završiti na ulici, jer se nazire rješenje problema, nakon što je vlasnik privremenog skloništa za napuštene životinje prije nekoliko dana obavijestio gazde tog objekta da moraju pse da sklone, jer će da prodaje dio imanja.

Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka sa nadležnima iz Opštine Cetinje, saopšteno je da će se azil za napuštene pse na Cetinju graditi na izlazu iz prijestonice prema Budvi, taj posao bi mogao da bude završen za pola godine, pa je vlasnik privatnog imanja pristao da sačeka toliko vremena.

To je “Vijestima” kazala Julija Milanović iz Nevladine organizacije za zaštitu životinja “Fenix”, navodeći da je za sada izbjegnuto da 80 pasa iz privremenog azila koji se nalazi na putu od Čeva za Nikšić, završi na ulici.

Nezavisno udruženje građana Cetinja “Pečat humanosti” je sa “Fenixom” pokrenulo peticiju za izgradnju azila za napuštene pse, a te dvije organizacije gazduju tim privremenim azilom.

Iz Prijestonice Cetinje je “Vijestima” saopšteno da je programom privremenih objekata, koji bi trebao da bude usvojen na prvoj narednoj sjednici Skupštine, predviđena izgradnja azila na parceli u naselju Zagrablje.

”Izbjegli smo taj scenario – da se na ulici nađe preko 80 životinja. Imala sam danas da tako kažem preliminarni sastanak sa gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem i predstavnicima službi, koje su zadužene za ovu problematiku. Obišli smo lokaciju na kojoj je predviđeno da bude azil. Ta lokacija je djelimično uređena, državna je imovina”, kazala je Milanović.

Na toj lokaciji kako je kazala treba da bude izgrađeno i reciklažno dvorište.

Ona je pojasnila da će trebati vremena da se lokacija privede namjeni, a da su privremeni azil napravili prije sedam godina.

”I tada smo se dogovorili sa vlasnikom imanja da ćemo plac osloboditi čim se nađe adekvatno rješenje. Ta parcela ima oko hiljadu kvadrata”, kazala je Milanović.

Ona je istakla da je azil na napuštene životinje neophodan Cetinju, a to je i obaveza lokalne uprave.

Zbog toga su sa građanima iz “Pečata humanosti”, kako je kazala pokrenuli prije 15 dana potpisivanje peticije za izgradnju azila u prijestonici.

”Koja je pokazala da su građani svjesni problema i da nas podržavaju u našoj namjeri da se obezbijedi trajni smještaj za napuštene životinje. Do sada je peticiju potpisalo preko 1.600 građana”, kazala je Milanović.

Iz Opštine Cetinje “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja povodom toga problema.

Koordinator peticije, građanski aktivista iz “Pečata humanosti” Aleksa Markuš očekuje da će gradske vlasti imati sluha za taj problem, i da će se brzo postići dogovor o izgradnji tog, kako je naveo, prijeko potrebnog objekta za grad.

”Zemljište na kojem se nalazi prihvatilište za napuštene životinje je samo privremeno dato na korišćenje”, kaže Markuš.

Milanović je kazala da je iz privremenog azila dosta pasa našlo svoj dom, odnosno da su ih udomili.

Ona godinama ukazuje da je u prijestonici neophodan azil.

Opština Cetinje je krajem novembra prošle godine sa preduzećem “BMR Baošić” iz Bijelog Polja sklopila ugovor o prvoj fazi izgradnje pristupnog puta za reciklažno dvorište i azila sa kompletnom infrastrukturom.

Prijestonica: Ozbiljno smo pristupili problemu

Nova gradska uprava, kako je saopšteno, ozbiljno pristupa rješavanju ovog problema i u tom smislu ostvaren je kontakt sa predstavnicima NVO sektora sa ciljem da se pitanje azila riješi na trajan i održiv način.

”Izgradnji azila se nije pristupilo u prethodonom periodu iz razloga što je u toku izgradnja saobraćajnice, koja prolazi neposredno pored parcele na kojoj je predviđen azil i koja je neophodna kako bi se predmetnoj parceli moglo pristupiti”, navodi se iz kabineta gradonačelnika Đuraškovića.

Kako su pojasnili, Đurašković se sastao sa predstavnicima NVO sektora i u saradnji sa Sekretarijatom za investicije i održivi razvoj utvrđeni su dalji koraci kako bi se prvo pronašlo privremeno, a u nastavku saradnje i trajno rješenje ovog problema.

Bonus video: