DRI: MOD nije ispunio sve preporuke

Nijesu uradili procjenu pokretnih stvari, nemaju internu proceduru za ugovore o djelu

3801 pregleda 0 komentar(a)
Iz objektivnih razloga nije ažurirana povelja unutrašnje revizije: zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zekovic
Iz objektivnih razloga nije ažurirana povelja unutrašnje revizije: zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo odbrane (MOD) nije ispunilo sve preporuke Državne revizorske institucije (DRI) pa, između ostalog, nije uradilo procjenu pokretnih stvari i nije donijelo internu proceduru za ugovore o djelu.

DRI je juče objavila Izvještaj o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva odbrane za 2020. godinu.

Na čelu Ministarstva tokom 2020. godine (do decembra) bio je ministar Predrag Bošković (DPS), a od decembra 2020. do kraja aprila ove godine ministarka Olivera Injac, kao član ekspertske Vlade Zdravka Krivokapića.

”Ministarstvo odbrane je u roku dostavilo DRI Akcioni plan i Izvještaj o realizaciji preporuka”, navodi se u izvještaju.

Kolegijum DRI, kojeg su činili Branislav Radulović (rukovodilac) i Milan Dabović (član), zaključio je da je od ukupno 16 datih preporuka, MOD realizovao osam, djelimično jednu, a nije realizovao četiri preporuke, dok se za tri nije mogao utvrditi status.

Ministarstvo nije uradilo procjenu pokretnih stvari, a kako je navedeno u izvještaju, plan je da se to uradi nakon primjene jedinstvenog informacionog sistema kako bi se procjenjivale samo pokretne stvari koje će se unositi u sistem, nakon otpisa i rashodovanja nepotrebnih pokretnih stvari.

Ministarstvo nije donijelo internu proceduru “za uređenje angažovanja, izbora lica, nadzora i kontrole zaključenih ugovora o djelu, kao ni plan angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu, uz definisanje aktivnosti, poslova, broja izvršilaca, kao i jasno definisanje obaveza zaposlenih uz adekvatnu kontrolu i nadzor prilikom zaključivanja istih”.

Kako se dodaje, nije ažurirana ni povelja unutrašnje revizije, ali su za to postojali objektivni razlozi - nije popunjeno radno mjesto rukovodioca Odjeljena za poslove unutrašnje revizije Ministarstva odbrane.

Preporuka DRI je i da Ministarstvo treba da plaća obaveze u roku i postupa po pravosnažnim i izvršnim odlukama sudova i drugih organa i tako izbjegne neekonomično trošenje novca u postupku prinudne naplate.

Bonus video: