Građani ih plaćaju, oni im vraćaju tajnama

Radio televizija Podgorica krije koliko novca građana troše na osobe sa kojima ima sklopljene ugovore o djelu, konsultantskim uslugama i tvrde da je upravo u tim dokumentima to navedeno. NVO LGBTIQ Socijalni centar najavio žalbe Agenciji i Upravnom sudu protiv ovakvog rješenja po zahtjevu za pristup podacima i poručuju da lokalni emiter nije privatno vlasništvo, već da mora polagati račune građanima

28410 pregleda 11 komentar(a)
Poslovna tajna kako troše novac Podgoričana, Foto: Shutterstock
Poslovna tajna kako troše novac Podgoričana, Foto: Shutterstock

Podgorička Radio televizija Podgorica krije koliko novca građana troši na osobe sa kojima ima sklopljene ugovore o djelu, konsultanskim uslugama, pružanju pravne pomoći...

Poslovnom tajnom podgorički lokalni emiter je proglasio te, ali i podatke o drugim ugovorima sklopljenim u periodu od 1. januara do 5. maja ove godine.

To stoji u dokumentaciji, kojom se odbija zahtjev za slobodan pristup tim informacijama nevladine organizacije LGBTIQ Socijalni centar.

”Lokalni javni emiter je utvrdio da posjeduje traženu informaciju, ali da je ista poslovna tajna, s obzirom na to da je u svim ugovorima tako navedeno…”, stoji u rješenju koje potpisuje vršilac dužnosti direktora Gradske televizije Rade Vojvodić.

Gradska televizija osnovana je u oktobru 2020.

U ovaj lokalni medij uloženo je preko 2,5 miliona eura.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata osnivač je Glavni grad. Odgovorna lica u društvu su članovi Savjeta Dragana Tripković, Božidar Jaredić, Živko Andrijašević, Husein Tuzović, Amer Ramusović i Rade Vojvodić.

Vojvodić
Vojvodićfoto: Boris Pejović

Iz NVO LGBTIQ Socijalni centar poručuju da “netransparentnim i nesavjesnim ophođenjem prema javnim finansijama i nepoštovanjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama državna preduzeća ne samo da bude sumnje kada je u pitanju zakonitost njihovog rada, već dodatno opterećuju Agenciju za zaštitu ličnih podataka”.

”…Koja već duže vrijeme ne može da radi u punom kapacitetu. Opterećuju i Upravni sud, a kasnije i budžet iz koga se naplaćuju advokatski troškovi po dobijenom sporu”, poručuju iz LGBTIQ Socijalni centar.

Poručuju i da Gradska televizija “u ovom slučaju grubo krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama”.

”Što ćemo i pred nadležnim organima dokazati, ali se nameće pitanje zašto Gradska televizija ima potrebu da sakriva ugovore i račune od očiju javnosti i poreskih obveznika, koji tu televiziju plaćaju i da li direktor televizije Rade Vojvodić lokalni emiter vidi kao svoje privatno vlasništvo te u skladu sa tim smatra da nije dužan da polaže račune građanima”, naglašavaju iz LGBTIQ Socijalni centar.

Najavljujući u septembru prošle godine početak rada lokalnog javnog emitera, gradonačelnik Ivan Vuković poručio je da će to biti “najbolja televizija u zemlji”.

”Držite me za riječ, biće to najbolja televizija u zemlji. I naravno podgorički, a ne politički”, poručio je tada Vuković.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Radio televizije Podgorica iz maja prošle godine predviđa 33 radna mjesta sa 68 izvršilaca.

Bonus video: