Kolašinska Turistička organizacija ne zna kad će se useliti u uslovniji prostor

Iz Opštine, međutim, kažu da nijesu odustali od ideje premještanja TO u objekat nakadašnje RTO. Međutim, zgradu su opterećivali brojni problemi, pa je, prvo trebalo upisati kao opštinsko vlasništvo. Sada predstoji rješavanje problema vlasništva zemljišta na kojem je

11930 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada prazna, TO radi u baraci, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada prazna, TO radi u baraci, Foto: Dragana Šćepanović

Zgrada nekadašnje Regionalne turističke organizacije (RTO) “Bjelasica i Komovi” u centru Kolašina prazna je već četiri godine. Za sve to vrijeme lokalna Turistička organizacija (TO) smještena je u neuglednom drvenom objektu, samo par desetina metara dalje.

Kako je nedavno “Vijestima” kazao direktor TO Aleksandar Vlahović, jedan od većih problema u radu te organizacije je neuslovan prostor.

”Istakao bih i problem kancelarija TO, jer objekat u kojem se nalazi trenutna kancelarija jedva da ispunjava minimum uslova za rad. Uz to, predstavlja na pravi način Kolašin kao turistički centar. Zgrada bivše RTO, u koju je bilo planirano premještanje kancelarija i dalje čeka na rekonstrukciju”, rekao je on

Iz Opštine, međutim, kažu da nijesu odustali od ideje premještanja TO u objekat nakadašnje RTO. Međutim, zgradu su opterećivali brojni problemi, pa je, prvo trebalo upisati kao opštinsko vlasništvo. Sada predstoji rješavanje problema vlasništva zemljišta na kojem je.

”Zgrada nekadašnje RTO je upisana kao opštinsko vlasništvo. Međutim, ima teret gradnje na tuđem zemljištu. Vlasnik tog zemljišta je Ministarstvo prosvjete, pa se nadamo da će država imati razumijevanja i da ćemo zajednički i taj problem riješiti. Zatim, slijedi adaptacija pristupnog platoa. Tek nakon toga biće moguće preseliti TO u taj objekat. Svjesni smo neuslovnosti objekta u kojem je TO”, kaže sekretar za finansije, imovinu i ekonomski razvoj Dragan Bulatović.

RTO je poslije više od 11 godina postojanja ugašena, odlukama skupština šest opština koje su je i osnovale.

Kolašinska Skupština krajem 2017. donijela je akt o stavljanju van snage sporazuma o osnivanju RTO. Tvrdili da nije ispunila zadatke i da “sve vrijeme postojanja nije osnovan nijedan organ upravljanja”. Osnivači RTO su i opštine Bijelo Polje, Andrijevica, Mojkovac i Berane, a Plav se naknadno pridružio.

Zgrada RTO izgrađena je kroz saradnju Austrijske kancelarije za razvoj Bjelasice i Komova i Opštine Kolašin, na atraktivnoj lokaciji u najužem centru grada. Napravljena je je od kamena i drveta i projektovana je tako da štedi energiju.

Austrijanci su uložili mnogo novca i ekspertske pomoći da sjevernim opštinama, nakon okončanja svoje misije, ostave organizaciju koja će služiti promociji prirodnih i turistički potencijala regiona. Zbog nedostatka novca RTO je nekoliko puta i struja isključivana.

Sporazumom iz aprila 2006. bilo je predviđeno i gašenje lokalnih turističkih organizacija i njihovo pretvaranje u informativne centre RTO. No, to se nikad ranije nije desilo.

Bonus video: