Loptanja nema pod imenom Mogren

Predsjednik SO Budva Đorđije Vujović kaže da će se klub zvati Vihor i da se ime Mogren ne može koristitit zbog brojnih dugova
544 pregleda 9 komentar(a)
FK Mogren, Lugovi, stadion Lugovi, Foto: Zoran Đurić
FK Mogren, Lugovi, stadion Lugovi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.10.2017. 20:11h

Ministarstvo sporta zabranilo je upotrebu imena Mogren grupi entuzijasta koji su htjeli da ožive istoimeni ugašeni fudbalski klub, koji je nekada bio i prvak Crne Gore.

Usljed nagomilanih dugova, FK Mogren praktično je ugašen.

Entuzijasti i roditelji stotinu djece koja treniraju zatražili su od Opštine da se registruje novi klub, koji bi nosio naziv Mogren 1920.

Ministarstvo sporta zabranilo je, međutim, da se klub, koji praktično za dvije godine slavi vijek postojanja, takmiči pod tim imenom, kazao je predsjednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović “Vijestima”.

On je rekao da će se klub zvati Vihor i da ime Mogren nije moguće koristiti zbog brojnih dugova...

“Roditelji su nas pitali kada će biti osnovan Mogren, rekli smo im nikada pod tim imenom. Razlog je što je dosadašnje rukovodstvo toliko uništilo ime kluba, pa smo od ministra sporta Nikole Janovića dobili rješenje da se korišćenje imena Mogren zabranjuje u svakom obliku. Doslovce je tako napisano. Klub će se zvati Vihor, čekamo odobrenje Ministarstva. Na Jazu se sređuju teren, svlačionice, spremamo se da klub zvanično profunkcioniše“, kazao je Vujović.

FK Mogren bio je u vlasništvu Opštine Budva, koja je godišnje izdvajala i po 240.000 eura.

Nekadašnji prvak Crne Gore doživio je sunovrat, a ostala su milionska dugovanja.

U avgustu prošle godine pokušano je oživljenje kluba, održana je i Skupština na kojoj su taksativno navedeni i dugovi, ali se tu stalo.

Prema finansijskom izvještaju predočenom na Skupštini, dug iznosi 4,9 miliona eura, od čega 4,5 miliona nekadašnjem sportskom direktoru Boru Lazoviću.

Lazović je na sjednici Skupštine izjavio da njemu klub ništa ne duguje i da nema nikakvih potraživanja prema Mogrenu i da je davao novac zarad uspjeha Mogrena.

Vujović je ocijenio da je sport najviše uništen u Budvi, iako su finansijske malvrezacije i degradacija prostora sinonimi za prošlu vlast.

“Da je tako, potvrđuje i zaprepašćujuće rješenje koje sam dobio od ministarstva sporta. Godinama postoji grupa entuzijasta, roditelja i sponzora - finansiraju klub u kome trenira oko 100 djece koja postižu sjajne rezultate. Trenirali su pod fiktivnim imenom Mogren. Sada kada smo odlučili da se taj klub konačno registruje da bi dobio pomoć od Opštine, poslije šest mjeseci raznih peripetija došli smo do toga da predamo resornom Ministarstvu akte o osnivanju“.

Nova vlast će uzeti zemlju na Lugovima koju je FK Mogren dobio od DPS-a

Nova gradska uprava ranije je najavila da će oduzeti i preostalih 2.500 kvadrata zemlje na Lugovima, gdje se nalazi stadion FK Mogren.

Parcela se još u katastarskoj evidenciji vodi na klub. U zenitu slave, FK Mogren je od DPS-SDP gradske uprave dobio na poklon gotovo 100.000 kvadrata u vlasništvo.

Riječ je o kompleksu od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, gdje je planirana bila izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Ideja je pala u vodu nakon što je FK Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, stoji narkobos Darko Šarić. Klub je sa frimom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova Star CG” d.o.o. Budva, osnovao novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma. Zemlja na Lugovima je pod sporom, jer povrat traže staromještanske porodice.

Bonus video: