KCCG uveo novu metodu kardiohirurgije

"Riječ je o najsavremenijem, najbezbolnijem i najboljem načinu zbrinjavanja kardiohirurških pacijenata. Trauma je toliko minimalna da je prosto fascinantno gledati pacijenta koji se jako brzo budi poslije ove operacije, postaje aktivan i napušta bolnicu"

6030 pregleda 8 komentar(a)
Pavićević, Foto: KCCG
Pavićević, Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG) uveo je novu metodu kardiohirurgije, kazali su iz te ustanove, dodajući da je riječ o invazivnoj video asistiranoj hirurgiji koja se sprovodi u još desetak evropskih zdravstvenih ustanova.

Iz KCCG su kazali da su, u saradnji sa kolegama iz Vićence, u toj ustanovi od subote operisana tri kardiohirurška pacijenta, kao i da će danas tom zahvatu biti podvrgnuta još dva.

Direktor Centra za kardiohirurgiju Srđan Pavićević kazao je da je riječ o najsavremenijem, najbezbolnijem i najboljem načinu zbrinjavanja kardiohirurških pacijenata.

“Trauma je toliko minimalna da je prosto fascinantno gledati pacijenta koji se jako brzo budi poslije ove operacije, postaje aktivan i napušta bolnicu”, naveo je Pavićević.

On je napomenuo da nije svaki kardiohirurški pacijent kandidat za takvu vrstu intervencije, dodajući da se na taj način ne može riješiti svaka operacija na srcu, već samo određeni slučajevi.

Prema riječima Pavićevića, riječ je o hirurgiji koja ima vrlo specifične i uske indikacije.

“To su prvenstveno promjene na zaliscima, na aortnom zalistku, mitralnom zalistku, eventualno tumori pretkomora, eventualni defekti zida, pretkomorskih zidova ili komorskih zidova. Ipak, na primjer bajpas, kao najčešća operacija, ne može da se riješi na ovaj način”, rekao je Pavićević.

On je pojasnio da odluku o tome da li će se raditi standardna kardiohirurška procedura ili mini invazivna video asistirana hirurgija, donosi hirurg.

Kako je saopšteno, za uvođenje te metode u KCCG zaslužna je kardiohirurg Olivera Rašović, koja radi u jednoj od vodećih i referentnih kuća za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju, San Bortolo iz Vićence.

Ona je radila prve operacije u KCCG, sa kolegama iz Italije, dok će se naredne raditi zajednički da bi, poslije nekog vremena i izvedenih oko stotinu operacija, timovi ljekara KCCG-a mogli da počnu da ih izvode rutinski i samostalno.

“Insistirao sam i ostajem pri tome da ova škola mora biti impostirana tako da svi budu sa njom familijarni. Sve moje kolege, kardiohiruzi, kardioanesteziolozi i kardiolozi moraju da usvoje ovu proceduru kao bazični hirurški i medicinski koncept”, kazao je Pavićević.

On je naveo da se nada da će ta ustanova za godinu do godinu i po, kad bude potpuno samostalna, sa ovom procedurom biti konkurentna na tržištu savremene medicine i kardiohirurgije i u regionu i Evropi.

“Vjerujem da opet možemo biti lideri kao što i jesmo bili prije 20 godina”, rekao je Pavićević.

On je napomenuo da se sve operacije i obuka u KCCG od italijanskih kolega, zahvaljujući Rašović, vrše besplatno.

Bonus video: