OZON: Formirati Jedinicu za sprečavanje ekološkog kriminala

Izvršni direktor te nevladine organizacije Aleksandar Perović je rekao da Ozon već 15 godina upozoravaju da je ekokriminal uzeo maha, da je infiltriran u institucijama sistema, a da kod ključnih donosilaca odluka nikad nije postojala volja da se taj državni udar na ekološku državu uzme za ozbiljno, što je dokaz njihove povezanosti sa organizovanim kriminalom

4679 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorska Vlada u što kraćem roku mora formirati posebnu Jedinicu za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine jer je jedino tako moguće prevazići neodrživu podijeljenost nadležnosti inspekcijskih organa, smatraju u ekološkom pokretu Ozon.

Izvršni direktor te nevladine organizacije Aleksandar Perović, ocijenio je da neefikasnost primjene važećih zakona djeluje podsticajno za razvijanje ekokriminala, a da su štete koje su prouzrokovane imaju ogromne ekonomske posledice, kako u kontekstu životne sredine tako i javnog zdravlja.

"Vlada u što kraćem roku mora formirati posebnu Jedinicu za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine jer je jedino tako moguće prevazići neodrživu podijeljenost nadležnosti inspekcijskih organa, koji taj prostor zloupotrebljavaju za izbjegavanje sprovođenja kaznenih mjera, čime se obesmišlava cijeli sistem", naveo je Perović.

On je kazao da, pošto Vlada konstantno ističe posvećenost životnoj sredini, vjeruju da će inicijativu Ozona razmotriti na adekvatan način.

"I da ćemo imati mogućnost da učestvujemo u dijalogu oko nadležnosti jedinice za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, jer naše bogato iskustvo sa terena želimo kao i uvijek staviti u korist javnog interesa", poručio je Perović.

On je rekao da Ozon već 15 godina upozoravaju da je ekokriminal uzeo maha, da je infiltriran u institucijama sistema, a da kod ključnih donosilaca odluka nikad nije postojala volja da se taj državni udar na ekološku državu uzme za ozbiljno, što je dokaz njihove povezanosti sa organizovanim kriminalom.

Perović smatra da državni i lokalni inspekcijski organi i čuvarske službe nijesu na odgovorajućem nivou i da nemaju kapacitet da zaštite prirodna bogastva.

On je ocijenio da je potpuno jasno da se jedino formiranjem Jedinice za sprečavanje ekokriminala i zaštitu životne sredine može dati institucionalni sistemski odgovor.

Perović je rekao da se formiranjem ovakve jedinice otvara prostor za regionalno i internacionalno umrežavanje u borbi protiv ekokriminala, što je potreba i pravi način unapređenja saradnje, koja će pozitivno uticati i na proces evropskih integracija u regionu Zapadnog Balkana.

"Bez želje da pravimo razliku izmežu kriminalnih aktivnosti, ipak upozoravamo da je ekokriminal u Crnoj Gori, po nama premašio i trgovinu narkoticima, kao i da su ekonomske posledice po naše društvo značajno veće", kazao je Perović.

On je poručio da se u Ozonu nadaju da će Vlada, na čijem je čelu predstavnik partije koja je dio Evrospkih zelenih, prepoznati opravdanost inicijative i da će Crna Gora konačno imati konkretan korak ka zaštiti javnog interesa i prirodnih resursa.

Bonus video: