Spasioci iz Crne Gore i Albanije vježbali u Podgorici, treneri iz Hrvatske

Učestvovalo 35 spasilaca iz Crne Gore i Albanije, u okviru projekta “Nepogode ne poznaju granice”

5890 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa vježbe, Foto: FORS Montenegro
Detalj sa vježbe, Foto: FORS Montenegro

Spasioci iz Crne Gore i Albanije učestvovali su na pokaznoj vježbi u Podgorici, na temu zaštite i spasavanja od požara.

Učestvovalo je 35 spasilaca, a vježba je održana u okviru projekta “Nepogode ne poznaju granice” Fors Montenegro.

Vježbi je prethodila četvorodnevna obuka spasilaca koja je uključivala teoretski i praktični dio, a tokom koje su učili o savremenim metodama zaštite i spasavanja u slučaju požara.

Treneri su bili vatrogasni oficiri i instruktori Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije sa višedecenijskim iskustvom u ovoj oblasti u Hrvatskoj - Nikola Tramontana, Dario Gauš, Siniša Kauzlarić i Igor Hrelja.

”Cilj projekta je jačanje kapaciteta ljudi, institucija i službi koji se bave poslovima zaštite i spasavanja za smanjenje rizika od katastrofa kroz edukaciju i podizanje nivoa svijesti građana, modernizaciju opreme i unapređenje saradnje u ciljnom području”, saopštili su iz Fors Montenegra.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija, a ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Crne Gore. Projekat u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

”Glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu od poplava i požara, nabavku opreme za prognoziranje hidrometeoroloških prilika i sistem ranog upozorenja, prekogranične obuke, terenske vježbe i radionice za zaposlene u službama i institucijama koje se bave zaštitom i spasavanjem, konferenciju o jačanju sistema zaštite i spasavanja, obuke vezane za prognoziranje i sistem ranog upozorenja, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, požara i smanjenju rizika od nepogoda, radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, vježbe evakuacije”, istakli su iz Forsa.

Bonus video: