Rebronja: Nesposobnost minstra zdravlja stvara teške posljedice po građane Crne Gore

Potpredsjednik SDP-a je podsjetio i da su državne institucije (DRI) uočile nedopustivost ovakvog načina nabavke skupe opreme i ukazale na potrebu ozbiljnijeg i kvalitetnijeg pristupa ovom problemu "no i dalje je to nedostižan cilj zbog nesposobnosti prvog čovjeka crnogorskog zdravstva"
65 pregleda 7 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 13.10.2017. 11:23h

Nesposobnost ministra zdravlja se iskazuje po ko zna koji put, a u svakom sledećem posledice po građane Crne Gore su dramatičnije i teže, izjavio je Almir Rebronja, potpredsjednik SDP-a.

"Sada konačno zabrinjava tolerancija njegovih grešaka od strane onih koji su ga predložili i imenovali. Nerealizovati tender danas nije novost, ali je zaista nevjerovatno da se za procjenu pogiješi više od 100%. Moramo imati u vidu da se ovdje radi o novoj vrhunskoj tehnologiji, ali takođe treba znati da je takva oprema i do sada nabavljana u Kliničkom centru, doduše kroz puno ozbiljniju proceduru analiza tržišta, karakteristika i specifikacija opreme i mogućih ponuđača. Na taj način se došlo do najoptimalnije specifikacije, pa samim tim i nabavke opreme. No, tada je zdravstveni sistem vodio puno ozbiljniji tim", kazao je Rebronja.

Potpredsjednik SDP-a je podsjetio i da su državne institucije (DRI) uočile nedopustivost ovakvog načina nabavke skupe opreme i ukazale na potrebu ozbiljnijeg i kvalitetnijeg pristupa ovom problemu "no i dalje je to nedostižan cilj zbog nesposobnosti prvog čovjeka crnogorskog zdravstva".

"Pitanje je samo koliko visokom će cijenom tu nesposobnost građani platiti ne samo novcem nego i dugim čekanjima na dijagnostičke i operativne procedure i njihovim odvijanjem bez neophodne opreme.Ne bi bilo interesantno baviti se ministrom zdravlja, obzirom na njegove dosadašnje rezultate, no ovdje su posljedice ozbiljne i odražavaju se na uslove liječenja i zdravlje čitave populacije. Zdravstveni sistem, kao i ekonomski sistem države u cjelini je ekonomski iscrpljen kroz prelivanje sredstava u privatne džepove, pa pokušaj obezbjeđenja opreme kroz petogodišnju otplatu privatne firme prebacuju na teret banaka, što ove naplate kroz kamatna opterećenja. Na kraju to sve plate građani Crne Gore", kazao je Rebronja.

"U svemu ovome ministar i dalje, u javnim nastupima, djeluje kao da je sa druge planete i tek se upoznaje sa situacijom u sistemu čiji je, nažalost, važan činilac od 2010. godine. Konačno reče da je nakon godinu dana uspio da kompletira tim. Neki iz tima su bili u zabludi, pa kad su shvatili ministrove sposobnosti i znanje već traže drugi angažman! Konačno, ono što je sigurno je da pod hitno treba zaustaviti propadanje zdravstvenog sistema odstranjivanjem onog čija je svaka odluka koju donosi lošija od prethodne, i onog u toku čijeg kompletiranja tima svakodnevno ljekari napuštaju zdravstveni sistem i što je još dramatičnije i našu zemlju, što njemu naravno nije toliko bitno i što ne primjećuje jer je zaokupljen čekanjem naloga za spas od svog mentora", zaključio je Rebronja.

Bonus video: