Bijelo Polje grad tolerancije

Ono što je karakteristično za Bijelo Polje i Crnu Goru jesu dvije vrste diskriminacija, politička diskriminacija i nepotizam. Politička diskriminacija je veoma prisutna, je onaj koji ima drugačije političko mišljenje veoma teško dolazi do ostvarivanja svojih prava, a najbolje sredstvo za borbu protiv nepotizma jeste javnost

5494 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Jadrankla Ćetković
Foto: Jadrankla Ćetković

“Bijelo Polje je uvijek krasio taj epitet grada tolerancije i zajedničkog suživota svih građana”, kazao je predsjednik Bjelopoljskog demokratskog centra Zdravko Janjušević.

On je to rekao danas na panel diskusiji ,,Značaj multikulturalnog dijaloga“,u okviru projekta ,,Ravnopravni u pravima – Pravi put ka Evropi“, koji realizuje ta NVO u Bijelom Polju.

Ovaj projekat ima za cilj da sa ljudima različitih vjera i nacija o pitanjima tolerancije, zajedništva i suživota razgovara razgovara na potpuno nov način.

“Želimo da kroz ovaj projekat građanima Bijelog Polja približimo sve teme koje su važne i značajne za toleranciju, ravnopravnost, multikulturalizam i na taj način postavljamo nove temelje da se kroz naredne aktivnosti više pažnje posveti ovoj temi. Željeli smo da razgovaramo i sa mladima koji nijesu u dovoljnoj mjeri upućeni oko ove problematike, jer još uvijek dolazi do određene podjele, kako sa političkog, tako i sa drugog aspekta”, kazao je Janjušević, izražavajući nadu da će u narednom periodu, kroz sagledavanje cjelokupnog ambijenta u kome djeluju organizacije civilnog društva, doprinijeti da Bijelo Polje bude zajednički grad za sve građane.

Pozdravljajući prisutne ispred Opštine, njen potpredsjednik Ernad Suljević je kazao da je taj grad odavno prepoznat kao grad koji afirmiše politiku evropskih vrijednosti i načela, zasnovanih prije svega, na dijalogu, međusobnom razumijevanju i napretku ka punom poštovanja ljudskih prava i sloboda.

,,Zbog toga postoji međunarodna potvrda u vidu nagrade za najtolerantniji grad, koju je Opština Bijelo Polje dobila od Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Srbiji 2004. godine. Lokalno, ali i na državnom nivou, društvo smo dijaloga, tolerancije, vladavine prava i rodne ravnopravnosti”; kazao je Suljević.

Bivši odbornik Slavko Fuštić je kazao da diskriminacija mora da bude svedena na najmanju moguću mjeru, ako želimo građansko društvo u punom kapacitetu.

“Ono što je karakteristično za Bijelo Polje i Crnu Goru jesu dvije vrste diskriminacija, politička diskriminacija i nepotizam. Politička diskriminacija je veoma prisutna, je onaj koji ima drugačije političko mišljenje veoma teško dolazi do ostvarivanja svojih prava, a najbolje sredstvo za borbu protiv nepotizma jeste javnost, odnosno, transparentnost rada državnih organa, lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova čiji su osnivači država i lokalna samouprava“, rekao je Fuštić.

Projekat ,,Značaj multikulturalnog dijaloga“ realizuje se uz finansijsku podršku Ministrastva pravde, ljudskih i manjinskih prava. .

Bonus video: