Vojinović: Izgradnja nove zgrade OŠ Vladimir Nazor u septembru

"I za ovo je potrebno neko vrijeme. Mi se trudimo da sredstva obezbijedimo, nikakav problem neće biti za finansiranje, samo da se završe procedure da bi ona formalno mogla da se radi", kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović

5621 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da ukoliko sve bude kako su planirali, očekujem da u septembru počne izgradnja nove zgrade osnovne škole Vladimir Nazor.

On je to kazao pred nekoliko desetina roditelja i djece koja pohađaju tu školu, a koji su se okupili danas ispred zgrade Vlade Crne Gore povodom još uvijek neizgrađene škole.

Okupljena djeca su na početku protesta ispred Vlade uzvikivala "Hoćemo školu", ali i kada su ušla u prostorije Vlade.

Protestu je pored Vojinovića prisustvovao i predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Abazović: Školu ćete dobiti u najkraćem mogućem roku

Predsjednik Vlade je prilikom obraćanja iskazao "veliko zadovoljstvo" što su došli u Vladu Crne Gore, te poručio da je "ovo vaša kuća" i da je "mnogo ponosan" na njih.

"Volio bih da sva djeca sa ovakvim isti žarom traže da im se izgradi škola zato što znaju da im je škola nešto što im je velika potpora za budući razvoj", kazao je on.

Okupljenima je poručio da će "školu dobiti u najkraćem mogućem roku", ali da moraju da budu svjedni toga da bez obzira na njihovu želju da školu dobiju odmah, "ipak treba neki period da se ona izgradi".

"Nama je najbitnije da vi budete bezbjedni, a u objekte koji su nebezbjedni ne smijemo da vas pustimo. To je razlog zašto je nakon toliko godina nažalost morala da se sruši i mi ćemo učiniti sve što je do nas da što prije dobijete novu školu, veću i komotniju. Nadam se da ćemo dobiti razumijevanje od vaše direktorice, ucitelja", kazao je Abazović.

Predsjednik Vlade je pojasnio da "kao što se i kuća gradi, postoji period da se napravi neki objekat".

foto: Vlada Crne Gore

"I za ovo je potrebno neko vrijeme. Mi se trudimo da sredstva obezbijedimo, nikakav problem neće biti za finansiranje, samo da se završe procedure da bi ona formalno mogla da se radi", istakao je Abazović.

Vojinović: Išlo se putem obećanja koja u tom trenutku nisu bila moguća i realna

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je kazao da u potpunosti dijelići stav Abazovića da djeca treba i moraju da imaju školu, "jedino što mogu da kažem, je da izrazim žaljenje što je to u prethodnih 18 mjeseci propalo, na način što se išlo putem obećanja koja u tom trenutku nisu bila moguća i realna i u okviru zakona".

Vojinović je kazao i da je imao par sastanaka sa direktorom i predsjednikom roditelja.

"Ušli smo u proces dobijanja svih mogućih dozvola, novac nije nikakav problem, biće obezbijeđen od strane banke", poručio je Vojinovićl.

Ukoliko sve bude kako su planirali, kazao je on da očekuje da u septembru počnu sa izgradnjom nove zgrade

foto: Vlada Crne Gore

"Gradi se još jedna škola u Tološima, naredne nedjelje imam razgovor sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, kako bi razmotrili način da se ta zgrada završi što prije, a izgrađeno je već 80 odsto", kazao je on.

Dodaje i da je "Bemax uložio donaciju od sedam miliona eura kao poklon djeci te škole" i da će sa njihovim predstavnicima u ponedjeljak poći da obiđe te radove.

Okupljene uvjevara da će ova Vlada učiniti sve da što prije počne sa izgradnjom škole.

Osnovna škola Vladimir Nazor je zatvorena u aprilu, a stručnjaci Građevinskog fakulteta procijenili su tada da zgrada ne zadovoljava potrebne bezbjednosne standarde.

Februara ove godine je direktorica te ustanove Ljiljana Krunić Marković kazala da bi trebalo da učenici i nastavnici nastavu u novoj školskoj zgradi pohađaju već u martu naredne godine.

Bonus video: