CZIP će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora regate u Ulcinju: Stotine zgnječenih gnijezda pčelarica

"Da se sačekalo samo mjesec dana ptići bi napustili gnijezda i regata bi prošla bez prolivene krvi. Na predmetnom potezu svake godine prebrojimo i do 600 pčelarica, preko 300 gnijezdećih parova, pa je prva gruba pretpostavka da je uništeno najmanje 100 aktivnih gnijezda", pojasnili su oni

5165 pregleda 7 komentar(a)
Uništena kolonija pčelarica u Ulcinju, Foto: CZIP
Uništena kolonija pčelarica u Ulcinju, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnijeće krivičnu prijavu protiv organizatora regate u Ulcinju jer su rezultati tog događaja "stotine zgnječenih gnijezda pčelarica".

Oni su naveli da su pripreme za ovaj događaj izvršene na način da se lokacija u Štoju prvo utabala mašinama, a da je to značilo "sigurnu smrt" ptićima koji su se nalazili u gnijezdima u zemlji.

"Ekologija ove vrste je takva da one u pjeskovitom tlu prave gnijezda u vidu podzemnih kanala kako bi sačuvale ptiće od predatora. Da se sačekalo samo mjesec dana ptići bi napustili gnijezda i regata bi prošla bez prolivene krvi! Na predmetnom potezu svake godine prebrojimo i do 600 pčelarica, preko 300 gnijezdećih parova, pa je prva gruba pretpostavka da je uništeno najmanje 100 aktivnih gnijezda", pojasnili su oni.

U svom saopštenju ističu da iako su se nadali da je regata eventualno održana na prostoru koji nije zahvatio koloniju, "nažalost dobili smo informacije koje potvrđuju naše najgore strahove".

"Turisti iz Češke koji su svake godine fotografisali ove predivne ptice vratili su se na smještaj plačući jer je polovina gnijezdeće kolonije na smrt zgniječena. Danas plače i nebo u Ulcinju i svi mi koji smo godinama prebrojavali ove ptice i pratili njihov podmladak", saopšteno je iz CZIP-a.

Krivičnu prijavu podnose, kako su kazali, nakon procjene stanja na terenu, te prikupljenih dokaznih materijala.

Oni će takođe uputiti inicijativu ekološkoj inspekciji za pokretanje prekršajnog postupka, objašnjavajući da je shodno Zakonu o zaštiti prirode čl. 91 zabranjeno oštećivati ili uništavati gnijezda ptica, kao i područja njihovog razmnožavanja ili odmaranja.

"Za kršenje ovog člana novčano se ima kazniti pravno lice u iznosu od 2.000 do 40 hiljada eura. Pored toga naš krivični zakonik u članovima 307 i 309 definiše krivična djela oštećenja životne sredine i razaranje staništa koja pored novčane propisuju i kazne zatvora", zaključuju iz Centra.

Bonus video: