Bilo je i biće čast i ponos biti učenik nikšičke Gimnazije

Direktor škole Dušan Kilibarda, kazao je da je u pitanju stota generacija maturanata nikšićke Gimnazije koja je postignutim uspjehom tokom školovanja, ali i na državnim i međunarodnim takmičenjima, pokazala da je rame uz rame sa njihovim prethodnicima

1854 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Foto Lab
Foto: Foto Lab

Maturantima nikšićke gimnazije „Stojan Cerović“ koji su tokom osnovne i srednje škole znali samo za petice, kao i onima koji su imali odličan uspjeh, na prigodnoj ceremoniji upriličenoj u sali Nikšićkog pozorišta uručene su diplome "Luča". Od 228 maturanta njih skoro 43 odsto je dobilo “Luču I” i “Luču II” – 45 je dobilo “Luču I”, dok je “Luču II” dobilo 50 gimnazijalaca.

Direktor škole Dušan Kilibarda, kazao je da je u pitanju stota generacija maturanata nikšićke Gimnazije koja je postignutim uspjehom tokom školovanja, ali i na državnim i međunarodnim takmičenjima, pokazala da je rame uz rame sa njihovim prethodnicima.

"Vjerujemo da je naša Gimnazija jedna od najuglednijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Vjerujemo da znanje stečeno u našoj Gimnaziji obezbjeđuje uspješan nastavak školovanja na univerzitetima širom zemlje i inostranstva. Vjerujemo da je bilo i biće ponos i čast biti učenik nikšićke Gimnazije“, kazao je KIlibarda.

Kako je istakao, vjeruju da će se misija Gimnazije nastaviti i u budućnosti i da će svake godine iz nje izaći mladi ljudi koji će stasati u uspješne univerzitetske profesore, naučne radnike, inženjere, ljekare, ekonomiste, pravnike, stručnjake iz svih oblasti.

Pomenuo je učenike i njihove mentore koji su tokom ove školske godine osvojili nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima i kazao da su se učenici profesorice matematike Marije Marojević, ove, ali i prethodnih godina okitili najsjajnijim odličjima i postigli najveći uspjeh u istoriji školstva Crne Gore.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da su statusu „Gospodina grada“, kako je Nikšić prvi prozvao Žarko Komanin, u najvećoj mjeri doprinijeli đaci Gimnazije.

"Među njima posebno oni, koji ovom posebnom svjetlošću, tj. Lučom osvjetljavaju lice svake generacije. Na tome želim svima da vam čestitam. Svaki kraj je tužan, a svaki je početak težak. Ali kada nešto završite onako kako ste vi završili vaše dosadašnje školovanje, onda je svaki početak mnogo lakši“, kazao je Kovačević.

Kako je istakao, tek kada prođu godine svi će shvatiti značaj gimnazijskih dana i njihovu vrijednost. Poželio im je uspjeh u životu i daljem školovanju i zamolio ih da uvijek u duši ostanu djeca kakva su danas. Kovačević je, u ime Opštine, dobitnicima „Luča I“ i „Luča II“ uručio plakete, dok ih je škola nagradila knjigom.

Tokom osnovne i srednje škole njih 45 znalo je samo za petice. To su: Tijana Kankaraš, Ljubica Mirković, Andrej Papović, Mikica Mirković, Marija Zečević, Ivan Antović, Dmitrij Kuzevanov, Majda Trubljanin, Nevena Vučetić, Daša Vulanović, Kristina Kontić, Rajka Kadić, Mina Kovač, Matija Stevović, Katarina Kamčev, Nada Perović, Borjana Karadžić, Isidora Delibašić, Lidija Perunović, Jovana Vučeković, Jelena Vemić, Ksenija Ašanin, Goran Vujković, Aleksandra Mrkić, Jovana Popović, Danijel Aleksić, Anja Barović, Mladen Čolaković, Jovana Milović, Vukić Antović, Milica Mandić, Gordana Radulović, Anja Vujačić, Maša Kilibarda, Jelena Anđelić, Milena Kilibarda, Milica Knežević, Milica Sredanović, Nina Babić, Mija Delić, Vladana Grubač, Balša Knežević, Željana Kosić, Ksenija Perović i Magdalena Potpara.

Dobitnici diplome “Luča II” su: Milica Jovanović, Nina Đurđevac, Jelena Gašić, Srđan Nenezić, Nađa Bjelica, Iva Lalić, Sofija Vojvodić, Milena Kosić, Anđela Dimitrijević, Sanja Đukanović, Božidar Vojinović, Kristina Kaluđerović, Mia Samardžić, Antonije Abramović, Vasilisa Batrićević, Andrea Delić, Sara Papović, Žana Radulović, Anđela Šušić, Dalibor Španjević, Danilo Banićević, Marija Krstajić, Nataša Marojević, Ana Asanovski, Milica Mićović, Dušica Mijušković, Mia Spaić, Luka Tomanović, Bojana Živković, Katraina Babić, Jelena Mijušković, Vasilija Šćepanović, Pavle Vulević, Branko Orbović, Milica Nikolić, Danijela Čvorović, Anja Todorović, Mina Damjanović, Marjan Krivokapić, Nikola Bulajić, Jovana Đurić, Marko Jovović, Nina Koprivica, Anđela Međedović, Sandra Miličić, Margareta Pavićević, Pavle Stanišić, Miloš Vujačić, Sara Bašović i Anto Pinjatić.

Knjigom su nagrađeni i učenici i njihovi mentori koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim, državnim i opštinskim takmičenjima u toku ove školske godine.

Bonus video: