Neredovno snabdijevanje veliki problem kolašinskih prigradskih sela: Česme suve, a voda se rasipa

Dok u Dulovinama neka domaćinstva vode nemaju danima čak ni za održavanje lične higijene, u Donjem Pažanju velike lokve svjedoče o velikom gubitku vode zbog kvarova na mreži

7803 pregleda 5 komentar(a)
Donji Pažanj pun lokvi vode, Foto: Dragana Šćepanović
Donji Pažanj pun lokvi vode, Foto: Dragana Šćepanović

Neredovno snabdijevanje već je, kako tvrde mještani, veliki problem u nekim prigradskim kolašinskim naseljima.

U Dulovinama, kako su kazali “Vijestima”, neka domaćinstva vode nemaju danima, čak ni za održavanje lične higijene. Oni podsjećaju da je to višedecenijski problem, koji, kažu, “do sada niko nije rješavao na pravi način”.

”Podsjećamo lokalnu upravu da u Dulovinama više od deceniju postoji izgrađeni, a nikad stavljeni u funkciju rezervoar. Taj, na sva zvona najavljivan projekat trebalo je da riješi naše probleme. Kao što je poznato, nikad nije proradio. Zahtijevamo hitne odgovore o razlozima zbog kojeg svakog ljeta trpimo ovu muku, to jest, zbog čega smo bez osnovnih uslova za život”, kažu u tom naselju.

Voda otiče nekontrolisano
Voda otiče nekontrolisanofoto: Dragana Šćepanović

Slavine, zasad, još nijesu suve u naselju Donji Pažanj. Međutim, Veselin Vlahović iz tog prigradskog naselja upozorava na, kako kaže, neažurnost nadležnih službi preduzeća Vodovod i kanlizacija. Zbog neotklonjenih kvarova na vodovodnoj mreži u tom naselju, objašnjava on, još od januara gubi se velika količna vode. O tome svjedoče i velike lokve u blizini novog fudbalskog igrališta.

”Te kvarove smo usmeno više puta prijavljivali od Nove godine. Još nije bilo ozbiljne popravke. Ovdje se svakodnevno niz ledinu prosipaju hektolitri vode, a nama je zabranjeno da zalijemo bašte. Čudo bi nas našlo kad bi iz opštinskih službi koga uhvatili da troši vodu na taj način. Molimo još jednom nadležno preduzeće da otkloni kvarove, kako na glavnom vodu, tako i na priključcima. Ne može se objasniti ova situacija - s jedne strane Kolašin svakog ljeta kuburi s vodosnabdijevanjem, a s druge strane prosipa se ovoliko”, kazao je za “Vijesti” Vlahović.

U preduzeću Vodovod i kanlizacija “Vijestima” su rekli da su samo tokom posljednja dva mjeseca sanirali 30 kvarova na sekundarnoj i tercijarnoj mreži. Direktor tog preduzeća Momčilo Bulatović tvrdi da su u Donjem Pažanju, tokom proleća, stručne ekipe “već nekoliko puta intervenisale i otklonile uočene i prijavljene kvarove”. Tokom minula dva dana, kaže on, otklonjena su dva kvara na cjevovodima u tom naselju.

Prema Bulatovićevim riječima, najveći broj domaćinstava u naselju Dulovine “snabdijeva se vodom iz vodovodnog sistema, koji nije u nadležnosti d.o.o. Vodovod i kanalizacija Kolašin, a manjim dijelom iz gradskog vodovoda”. Međutim, objašnjava Bulatović, to preduzeće je, prije dvije godine, rekonstruisalo vodovodni sistem za koji nije nadležno. Time je, smatra, poboljšano vodosnabdijevanje domaćinstava. Bulatović najavljuje da će se stvoriti uslovi i da konačno profunkcioniše, 2009. godine građen, rezervoar u Dulovinama. Taj objekat, prema podacima iz zvanične opštinske dokumentacije, nikad nije dobio potrebne dozvole za rad.

”Završen je glavni projekat interventnih mjera za otklanjanje kvarova i nedostataka na primarnoj vodovodnoj infrastrukturi kolašinskog vodovoda. Taj projekat, između ostalog, obuhvata i izvođenje radova na uključivanju u sistem novoizgrađenog rezervoara u Dulovinama. Ukupna vrijednost projekta je oko 200.000 eura. Projekat je dostavljen Upravi javnih radova Crne Gore u dalju proceduru. Sredstva su obezbijeđena za njegovu realizaciju i u planu su javnih nabavki Ministarstva finansija”, tvrdi Bulatović.

Uprava javnih radova, podsjeća, sprovodi tenderske i druge postupke u vezi sa izborom izvođača i realizacije.

Bulatović kaže i da se veliki broj kvarova javlja na priključcima potrošača, na njihovim parcelama. Takvo je stanje, objašnjava on, zbog lošeg kvaliteta vodoinstalaterskog materijala i nepravilno izvedenih radova, ali i zbog toga što potrošači ne održavaju te instalacije. Isti problem u Vodovodu i knalizaciji, podjeća direktor, imaju i sa sekundarnim cjevovodima koje su potrošači radili sami i sopstvenim sredstvima.

Bonus video: