Pozvali u pomoć: Austrijsku jedrilicu teglili do sigurne luke u Boki

Žarko Lukšić, načelnik Službe traganja i spašavanja na moru (SAR) u UPSUL Crne Gore je kazao da je ova akcija "pokazala spremnost pomorskih službi Crne Gore da rutinski rješavaju sve situacije koje se mogu dešavati na moru u bilo kojim vremenskim uslovima"

13582 pregleda 7 komentar(a)
Akcija spašavanja jedrilice na elektronskom trakingu, Foto: UPSUL
Akcija spašavanja jedrilice na elektronskom trakingu, Foto: UPSUL

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u Baru primio je danas u 16.20 časova informaciju od Lučke kapetanije Bar, da je jedrilici ''Mahne 1'' sa tri člana posade (dva austrijska i jedan švajcarski državljanin), potrebna asistencija na moru.

Jedrilica tipa Rival 38 duga 12 metara koja vije zastavu Austrije, pozvala je u pomoć javljajući da joj treba asistencija tegljenja, zbog kvara na motoru i veoma loših vremenskih uslova na moru.

Operateri POC-a Toni Tomašević i Petar Marastanović su preko VTMIS radarskog sistema detektovali jedrilicu, čija je pozicija u tom trenutku bila pet nautičkih milja južno od rta Oštra na ulazu u Boku, i dvije i po milje, u teritorijalnim vodama Hrvatske.

"Obzirom da je destinacija jedrilice bila Cavtat, kontaktiran je Dubrovnik radio, koji je uz koordinaciju sa operaterima na POC- a Bar, pratio situaciju. Zbog nemogućnosti da dođe do luke Cavtat, jedrilica je upućena ka Zelenici kao tzv. luci zakloništa. Asistenciju tegljenja je preuzela firma Marina Zelenika, čije je brzo plovilo odmah izašlo na more i za pola sata stiglo do jedrilice u opasnosti, te je doteglilo do graničnog prelaza Zelenika, gdje su pripadnici Sektora granične policije MUP-a Crne Gore izvršili kontrolu austrijske jedrilice i na njoj ukrcanih osoba", kazao je "Vijestima" Žarko Lukšić, načelnik Službe traganja i spašavanja na moru (SAR) u UPSUL Crne Gore.

U isto vrijeme POC Bar je obavjestio Mornaricu Vojske Crne Gore i Operativno komunikativni centar 112 o trenutnoj situaciji vezano za aktivnost spašavanja jedrilice koja se sklonila u Zeleniku zbog jake bure čiji su udari dostizali brzinu i do 35 čvorova.

Lukšić je kazao da je ova akcija "pokazala spremnost pomorskih službi Crne Gore da rutinski rješavaju sve situacije koje se mogu dešavati na moru u bilo kojim vremenskim uslovima".

Bonus video: