Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj promovisala sajt udruženja

"Ova veb stranica koristiće našim članovima, predstavnicima institucija, medija, ali i svim građanima koji žele da se upoznaju sa radom Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj", naveo je Joketić
302 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2017. 14:52h

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj promovisala je danas veb-sajt udruženja www.orslibrul.org, čime je istovremeno obilježila i 15. oktobar, Međunarodni dan bijelog štapa. Ukazujući da osobe sa poteškoćama vida često imaju problema oko informisanja, predsjednik Organizacije Veselin Joketić rekao je na promociji da je zbog tog razloga prije 15 godina pokrenut mjesečni audio -časopis “Pravo na riječ”, a veb-sajt, dodao je, predstavlja korak više u tom smjeru.

O veb-sajtu je govorio programer Darko Milošević, osoba sa potpunim gubitkom vida, koji je uradio sadržaj i programirao veb stranicu, dok je Stefan Joketić bio zadužen za logo i grafičke djelove ovog veb- sajta. Kako su naveli, razvoj sajta počeo je prije mjesec dana, predstavljena verzija je preliminarna, a dostupna je i korisnicima sa potpunim senzornim oštećenjem vida, slabovidima i osobama koja imaju problem sa disleksijom.

Pored osnovnih informacija o organizaciji, na dvojezičnom sajtu korisnici se mogu informisati o učlanjenju u organizaciju , aktuelnim projektima, donatorima organizacije, korisnim linkovima, pročitati, preslušati ili preuzeti posljednjih šest brojeva „Prava na riječ“.

"Ova veb stranica koristiće našim članovima, predstavnicima institucija, medija, ali i svim građanima koji žele da se upoznaju sa radom Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj", naveo je Joketić.

On je dodao da u Organizaciji nisu zadovoljni zvučnom signalizacijom koja je instalirana na semaforima, ističući da je neadekvatna i da mora biti promijenjena “jer mora biti u službi onima kojima je i namijenjena”.

"Taktilne staze ne postoje u Baru. Naša Organizacija, iako udruženje sa posebnim statusom, nema riješen status finansiranja, od 2010. lokalni konkurs za nevladin sektor se i ne raspisuje, pa ne možemo doći do zagarantovanih sredstava. Ipak, svake godine pišemo molbe Opštini za jednokratne novčane pomoći i izlaze nam u susret, ali, željeli bismo sigurno finansiranje. I Opština Ulcinj bi nam mogla pomoći finansijski", istakao je Joketić.

On je dodao da se u prethodnih godinu dana jedino promijenilo to da u brojnim institucijama, a naročito zdravstvenim ustanovama, postoje informacije na Brajevom pismu “koje su štampane u našoj Brajevoj štampariji“.

Galerija

Bonus video: