Metar drva do 70 eura, na jesen će biti i skuplja: Potražnja je velika, a crnogorske šume "istrošene"

U glavnom gradu od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, za grijanje koriste drva

55469 pregleda 87 komentar(a)
Ogrjev skuplji bar za trećinu nego lani u isto vrijeme, Foto: Luka Zekovic
Ogrjev skuplji bar za trećinu nego lani u isto vrijeme, Foto: Luka Zekovic

Metar cijepanih drva za ogrjev već je dostigao cijenu od 70 eura, a do početka grejne sezone za očekivati je da budu i znatno skuplja.

Nekoliko prodavaca u Podgorici kaže da poskupljenje nije posljedica skoka cijena goriva, već činjenice što je, kako tvrde, potražnja velika, a crnogorske šume “istrošene”.

Pojedini građani već su kupili drva, strahujući da će u septembru ili oktobru njihova cijena biti još veća.

”Kupio sam već sada osam metara drva, platio sam ih po 65 eura, cijepana. To sam uradio, jer sam se raspitivao koliko koštaju, pa su mi svi rekli da su poskupila i da će još, pa sam odlučio da ih trgujem”, kazao je Radovan Marković.

Prodavci drva na Zabjelu, na mini-obilaznici, kazali su “Vijestima” da trenutno nemaju drva za ogrjev, da su ih rasprodali.

”Prodao sam iscijepana bukova drva za 70 eura. Tolika je cijena, jer je doći do drveta i naći radnu snagu teško. Trenutno drva nema, biće za dvije sedmice”, kaže jedan od njih.

Drugi prodavac priča da metar cijepanih bukovih i cerovih drva kod njega košta isto po 65 eura.

”Da pođete na sjever vidjeli biste da je šuma potrošena. Vidite na Veruši, po pogledu bi rekli da ima šume, ali kada se uđe unutra, onda se vidi da je kvalitetno drvo posječeno”.

On ističe da će metar koštati i 80 eura, kada bude povećana potražnja.

Za metar bukovih iscijepanih prethodnih godina je trebalo izdvojiti do 50 eura.

Metar drva u Podgorici se u septembru 2016. mogao kupiti za 45 eura, a u junu i julu je koštao 37 ili 38 eura.

Početkom ljeta te godine za metar bukovih drva trebalo je izdvojiti od 33 do 35 eura, a za cerova 37.

Nestašicu drva u Crnoj Gori prethodnih godina je izazvala i odluka Albanije da uvede moratorijum na sječu, pa su u toj susjednoj državi za metar plaćali od 50 do 90 eura.

U glavnom gradu od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, za grijanje koriste drva.

Prema podacima iz lokalnog energetskog plana Glavnog grada, u Golubovcima i Tuzima 21.593 domaćinstva koriste drva za grijanje, a ostatak na području grada.

”Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva, od čega 102.136 u Tuzima i Golubovcima. U Podgorici građani potroše za drva godišnje 9.020.361 euro, odnosno u Tuzima i Golubovcima 6.817.372”, navodi se u planu.

Osim drveta, u Crnoj Gori je skuplji i pelet, sada košta i 330 eura po toni, a donedavno se mogao trgovati za 270. Prošle godine koštao je 180 eura.

Prema podacima Monstata, u ovom trenutku proizvodnja peleta u Crnoj Gori daleko premašuje potrošnju. Osamdeset odsto proizvedenog peleta se izveze iz Crne Gore, kazao je nedavno direktor Direktorata za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Otašević.

”Jedan od nedostataka u ovom momentu je što imamo velike kupce sa strane, koji plaćaju avansno i naši proizvođači imaju sigurne kupce i plaćanje unaprijed, tako da ta proizvodnja i promet ide mnogo brže”, kazao je Otašević.

Navodi da u zemlji postoji 10 privrednih društava koji proizvode pelet i imaju pogone za proizvodnju oko 226.000 tona godišnje, za šta je potrebno oko 450.000 kubika biomase.

”Podaci Monstata pokazuju da je u 2020. godini proizvodnja bila oko 87.000 tona. U izvoz je otišlo oko 69.000 tona, a u domaću potrošnju oko 19.000 tona. Domaćinstva su koristila oko 15.500 tona peleta na godišnjem nivou. Prema studiji potrošnje goriva koja je rađena 2011. godine poslije popisa imali smo podatak da 142 domaćinstva u Crnoj Gori koristi pelet kao energent”, rekao je Otašević.

On je kazao da pelet u Srbiji košta od 350 do 400 eura po toni, a slične su cijene i u ostalim zemljama koje imaju manju proizvodnju od zahtjeva tržišta.

Bonus video: