CGO: UCG da objavi rezultate studentskih anketa

”Ostaje nejasno zašto godinama izostaje objavljivanje rezultata, suprotno Zakonu i načelu transparentnost”, naveli su iz nevladine organizacije

1934 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Rektorat, arhiva
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Rektorat, arhiva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od Univerziteta Crne Gore (UCG) da objavi rezultate studentskih anketa.

”Rezultati ovih anketa morali bi biti dostupni javnosti, jer su oni, ukoliko se sprovode profesionalno, najbliži uvid u kvalitet studija, rad akademskog osoblja, ali i problema u izvođenju nastave i realizaciji studijskih programa”, poručeno je iz CGO.

Zakon o visokom obrazovanju propisano je da se tokom samoevaluacije ustanove, najmanje jednom godišnje vrši anketiranje studenata na svim nivoima studija, a na temu studijskih programa, nastave, uslova i rada akademskog osoblja. Anketa je anonimna, a učešće studenata obavezno.

Zakonom je propisano da se rezultati anketiranja objavljuju na stranici ustanove.

Izvještaje o samoevaluaciji usvaja organ upravljanja. Ustanova zatim izvještaj dostavlja Ministarstvu prosvjete i Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

”Ostaje nejasno zašto godinama izostaje objavljivanje rezultata, suprotno Zakonu i načelu transparentnost”, istakli su iz CGO.

Bonus video: