OEBS pomogao NVO SOS telefon za pomoć Nikšić

"Osim što će žrtvama pružiti sigurnost u skloništu, ovaj namještaj će učiniti njihov boravak ugodnijim i pomoći im da se prilagode novim životnim aranžmanima u teškim trenucima u životu", kazala je izvršna koordinatorka NVO SOS telefona Nikšić Nataša Međedović

1906 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori
Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

Misija OEBS-a u Crnoj Gori je danas podržala NVO SOS telefon za pomoć Nikšić, sklonište za žene i djecu koji su preživjeli porodično i rodno zasnovano nasilje, tako što im je pomogla u produženju dozvole za rad, kao i donirala namještaj za spavaće sobe, trpezariju i dnevni boravak, koji će poboljšati uslove života žrtvama nasilja, saopšteno je iz te organizacije.

Izvršna koordinatorka NVO SOS telefona Nikšić Nataša Međedović zahvalila je Misiji na ovoj vrijednoj donaciji, koja će, kako je kazala, pomoći da sklonište ispuni uslove za produženje licence.

"Osim što će žrtvama pružiti sigurnost u skloništu, ovaj namještaj će učiniti njihov boravak ugodnijim i pomoći im da se prilagode novim životnim aranžmanima u teškim trenucima u životu", kazala je Međedović.

Zamjenica šefice Misije Siv-Katrine Leirtroe kazala je da su skloništa od suštinskog značaja za pružanje specijalizovane podrške i zaštite žrtvama nasilja u porodici i poboljšanje njihovog blagostanja.

"Vjerujem da ova donacija omogućava da sklonište nastavi da pruža bezbjedno utočište ženama i njihovoj djeci od nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, u skladu sa relevantnim nacionalnim i međunarodnim standardima i dobrim praksama", kazala je Leirtroe.

Ona je dodala da nasilje nad ženama i djevojkama nije lični problem, pa da se implicitno ili eksplicitno odbacuje i ne prijavljuje.

"Misija će nastaviti da blisko sarađuje sa civilnim sektorom i institucijama koje podržavaju nultu toleranciju u društvu prema nasilju nad ženama i djevojčicama. Ovo zahtijeva da svi preduzmu hitne i odlučne akcije kako bi spriječili i iskorijenili ovo društveno pitanje", kazala je Leirtroe.

Bonus video: