U Valdanosu ostaje plaža, zakupac isti

Stanje u zoni koju kontroliše Morsko dobro redovno i pod kontrolom

8230 pregleda 5 komentar(a)
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock

Nakon nedavnog povratka imovine bivšim vlasnicima u Valdanosu, stanje u toj uvali, kada je u pitanju nadležnost Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, redovno je i pod kontrolom.

To se može zaključiti na osnovu odgovora JP na pitanja “Vijesti”, u kome se navodi da je zakupac jedinog kupališta ostao isti, a sve je isto i kada su privremeni objekti u pitanju.

Država je prethodno, prije nekoliko mjeseci, na osnovu Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos usvojenog u Skupštini, mještanima vratila drevne maslinjake oduzete, odnosno eksproprisane prije 44 godine. Rampa je postavljena iste godine kada je tadašnja JNA za potrebu izgradnje vojne baze, koja nikad nije sagrađena, od 204 ulcinjske porodice eksproprisala 643 hiljade kvadrata sa 17.825 drevnih stabala maslina. “Vijesti” su ranije objavile da je Ministarsvo odbrane godišnje izdvajalo više od 80.000 eura za obezbjeđenje Valdanosa, iako taj kompleks godinama ranije nije bio vojna imovina.

kako su naveli iz JP, korisnik Arben Nimanbegović iz Ulcinja, na raspolaganju ima pješčanu plažu u dužini od 300 metara i kupalište na dijelu obale na zapadnom kraju zahvata u dužini od 125 metara sa pripadajućim akva prostorom. Zakupnina plaže na godišnjem nivou, kako piše u ugovoru koji je dostupan na sajtu JP, iznosi 15,5 hiljada eura, ali je ona odlukom Vlade u prethodne dvije godine zbog situacije sa kovidom 19, bila umanjena za 50 odsto.

”Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je sa korisnikom Arbenom Nimanbegovićem, zaključilo ugovor o korišćenju morskog dobra, broj 0206-1275/6 od 10.05.2019, za kupalište oznake 1C na lokaciji Valdanos u opštini Ulcinj. Navedeni ugovor dostupan je na sajtu Javnog preduzeća www.morskodobro.me. Takođe, ove godine smo sa istim korisnikom zaključili aneks ugovora o korišćenju za tekuću 2022. godinu”, piše u odgovoru Morskog dobra.

Kada su u pitanju privremeni objekti, za period 2019-2023, na istoj lokaciji predviđeno je postavljanje plažnog bara sa terasom, površine 12 plus 168 kvadratnih metara, jednog konzervatora za sladoled, postojećeg dječijeg bazena i na zapadnom kupalištu, plažnog bara površine 12 kvadrata bez terase.

”Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nema zaključene ugovore za lokacije označene kao 1.1, 1.2, i 1.3. u važećim izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godina u opštini Ulcinj, lokalitet Kruče, Valdanos, odnosno navedene lokacije nijesu date u zakup”, piše u odgovoru JP.

Bonus video: