Tu je nekad bio Krupac, al’ presušio

Plaža nikada nije bila šira, ali ni praznija, dno jezera se nazire, trava i mulj nimalo ne djeluju primamljivo...

33275 pregleda 17 komentar(a)
Plaža sve veća, jezero sve manje: Krupac, Foto: Svetlana Mandić
Plaža sve veća, jezero sve manje: Krupac, Foto: Svetlana Mandić

Sezona na Krupcu, čuvenom “nikšićkom moru” još nije ni uhvatila maha, a kupači su već ostali bez vode. Plaža nikada nije bila šira, ali ni praznija, dno jezera se nazire, trava i mulj nimalo ne djeluju primamljivo.

”Ovdje dolazim 40 godina i još ne pamtim ovoliki nivo vode. Ovo je sramotno - da ne daju nesrećnom narodu da uživa. Nikad manje posjetilaca, a nakon kratkog vremena ljudi se pakuju i idu, nijesu raspoloženi da ostanu. Ugaze u vodu, goli je glib, podigne se mulj”, kazao je šezdesetpetogodišnji Tomislav Svorcan koji ne može bez Krupca, ali ni Krupac bez njega.

Nezamislivo je da odete do poznatog nikšićkog izletišta, a da tamo ne nađete Tomislava, kupa se, sunča, pomalo i peca. Po svemu sudeći, ove godine će moći samo da se sunča.

”Godinama se bavim ribolovom, a sada ni ribe nema, vjerovatno je pobjegla u dublju vodu. Ali, neću odustati od Krupca, neka bude i lokva. Naučio sam ovdje da se kupam i volim da uživam”, priča Tomislav.

Tomislav Svorcan
Tomislav Svorcanfoto: Svetlana Mandić

I Ana Petrović Njegoš je vezana za Krupac. S nostalgijom priča o vremenima kada se tražilo prazno mjesto za peškir.

”Krupac posjećujem od svoje sedme godine, a od kraja osamdesetih skoro svakodnevno dolazim biciklom. Odlično se sjećam vremena kada nas je bilo više hiljada na plaži i kada se moralo doći do devet ujutro da bismo ugrabili mjesto za peškir.”

Tih godina bila je puna plaža, jezero puno vode, a najodvažniji Nikšićani su skakali sa stijene Urošević. Danas to niko, zbog niskog vodostaja, ne bi smio ni da pokuša.

”Kupači su pravili od kamena skakaonice, tako da ih je bilo nekoliko duž plaže. Svako je imao svoj kutak plaže i svake godine bi instiktivno išao na ‘svoje’ mjesto. Ove godine situacija je katastrofalna - Krupcu su uzeli život. Ni odsjaj vode kad ga obasipa zalazak sunca sa Zle gore nema moć. Nema vode da bi sunce odasjalo sa površine jezera”, s tugom u glasu priča Ana.

Krupac voli, kaže, i u večernjim satima, dok gleda zalazak sunca i sluša zvuk talasa.

”Danas je Krupac na biološkom, ekološkom minimumu. Voda je dva metra ispod stepenica na brani, dno jezera se vidi. Samo mali broj Nikšićana, koje dugogodišnja navika vodi, danas odlazi na Kupac. Naravno, tu sam skoro svaki dan jer Nikšićko more volim, pokušavajući da nađem za sebe trenutak odmora koji ove godine kvari žal za uništenim jezerom”, kaže Petrović Njegoš.

Krupac je prvi put u ovo doba godine s toliko niskim vodostajem. Prema riječima Aleksandra Perovića, direktora Ekološkog pokreta “Ozon”, trenutni nivo u jezeru ne daje mnogo nade da će tokom ljeta biti mnogo kupača.

”To ne ide na ruku građanima koji koriste tu destinaciju za odmor i rekreaciju. Iako je jasno da je ta vještačka akumulacija prioritetno namijenjena za potrebe HE ‘Perućica’, ipak treba istaći da se nakon više decenija postojanja Krupačko jezero mora posmatrati kompleksnije, jer je dobilo ekosistemski značaj, što se reflektuje i na način upravljanja”, kaže Perović.

Ističe da se, s obzirom na nepovoljne meteorološke uslove, moralo voditi računa o dinamici ispuštanja vode iz jezera i održavanju vodostaja koji je neophodan za kupačku sezonu.

”Turistička ljetnja sezona u Nikšiću zasniva se na Krupačkom jezeru, koje je najposjećenija lokacija. Već godinama upozoravamo na potrebu boljeg upravljanja tim resursom, koji, ponavljam, ima veliki ekosistemski značaj za naš grad”, zaključio je Perović.

Zbog pomanjkanja vode neće samo Krupac ostati bez kupača, nego i okolni ugostiteljski objekti bez gostiju.

Marko Sekulić
Marko Sekulićfoto: Svetlana Mandić

”Čuo sam da bi trebalo još da se smanji nivo vode. Volio bih da ne bude tako i da preduzmu nešto povodom ove situacije i zbog nas i zbog kupača, jer Krupac je zaštitni znak Nikšića. Valjalo bi podići nivo vode bar još ovoliko. Imaju tu i škole plivanja i sumnjam da mogu bilo šta da urade ove sezone, a tu su i vaterpolisti. Generalno, stanje na Krupcu je loše po sve i ne nadam se ničemu ako Elektroprivreda nešto ne uradi brzo, jer sezona je uveliko počela”, kaže Marko Sekulić, konobar u plažnom baru na Krupcu.

EPCG: Snabdijevanje strujom ima apsolutni prioritet

IZ Elektroprivrede, koja gazduje akumulacijom Krupac, ističu da im hidrološka situacija nije išla na ruku i da su bili prinuđeni da balansiraju između toga da potrebne količine elektirčne energije jednim dijelom obezbjeđuju iz uvoza, a drugim dijelom iz proizvodnje.

Podsjećaju da je tokom prvih pet mjeseci na teritoriji Opštine palo 61 odsto kiše manje od prosječne količine padavina, a da su zbog loših hidroloških prilika tokom prošle godine, tekuću započeli s nivoom akumulacija nižim za 40.000 megavatsati od planiranih. TE “Pljevlja” je van mreže od 22. aprila ove godine, a nedostajuće količine obezbjeđuju se iz hidroproizvodnje i iz uvoza (po cijeni od preko 200 eura po megavatsatu).

”HE ‘Perućica’ je na nivou 38 odsto od maksimuma. Na današnji dan u jezeru Slano imamo 37,8 miliona kubika vode, što je 34 odsto zapremine, dok u jezeru Krupac imamo 19,7 miliona kubika ili 47 odsto od maksimuma. Krupac je posljednji put bio na maksimalnoj koti 1. marta prošle godine. U EPCG smo svjesni da naše akumulacije nijesu na zavidnom nivou i da će sugrađanima iz Nikšića, kao i turistima koji posjećuju grad, zasmetati to što akumulacija Krupac nije na nivou prethodnih godina, ali se ne smije zaboraviti ključna činjenica: snabdijevanje električnom energijom ima apsolutni prioritet, a i mi u EPCG se prvi put suočavamo s činjenicom da smo primorani da uvozimo električnu energiju po cijenama od preko 200 eura u kontinuitetu”, piše u odgovoru EPCG “Vijestima”.

Bonus video: