Voda i za skijališta, i za Kolašin

Vodovodnim sistemom čija je gradnja planirana upravljaće preduzeće Vodovod i kanalizacija

3606 pregleda 6 komentar(a)
Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta CG
Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta CG

Procedure neophodne za početak projektovanja i izgradnje vodovodnog sistema kojim se obezbjeđuju potrebne količine vode za piće, sanitarne potrebe, protivpožarnu zaštitu i osnježavanje ski-staza dva kolašinska ski- centra, što se tiče Opštine Kolašin, su završene.

Tim projektom trebalo bi da se obezbijede i dodatne količine vode za Kolašin.

Planirano je da se voda za tu namjenu “hvata” na izvoru rijeke Ljevaje, zatim da se cijevima spušta do iznad sela Mušovića Rijeka. Na toj lokaciji gradila bi se pumpna stanica, zahvaljujući čemu bi se voda cijevima dovela prvo do privatnog Ski-centra Kolašin 1450, a potom i do državnog Kolašin 1600. Između dva ski-centra gradiće se još jedna pumpna stanica. Iznad sela Mušovića Rijeka odvaja se krak cijevi koji se spušta do gradskog vodovoda.

Kako objašnjavaju u kolašinskoj lokalnoj upravi, protok u cijevima, koje će pojačati kapacitete gradskog vodovoda je 110 litara u sekundi, a u onima koje vode ka ski-centrima 15 litara u sekundi. Računaju da će te količine vode obezbijediti urednije i kvalitetnije vodosnabdijevanje gradskih i prigradskih domaćinstava.

Vodovodnim sistemom čija je gradnja planirana upravljaće preduzeće Vodovod i kanalizacija.

”Zahvatanjem dodatne količine vode za potrebe gradskog vodovoda stvoriće se uslovi za značajno poboljšanje vodosnabdijevanja Kolašina, a tako i za razvoj grada. Predloženim rješenjem, zahvatanje vode predviđeno je neposredno ispod izvora Ljevaje na koti od 1.290 metara nadmorske visine”, saopšteno je ranije iz tog preduzeća.

Dva skijališta i smješajni kapaciteti koji su planirani u okviru oba planinska centra su na višim kotama. Glavni smještajni kapaciteti u okviru planinskog centra Kolašin 1600 su na visini od 1.575 do 1.620 metara.

Nakon što Opština Kolašin završi svoj dio posla, Uprava za javne radove trebalo bi da raspiše tender za izradu glavnog projekta, izvođače radova, nadzor… Novac za vodovodni sistem trebalo bi da se obezbijedi iz Fonda za razvoj nerazvijenih opština, formiranog od novca koji uplaćuju aplikanti za ekonomsko državljanstvo.

Vlada Crne Gore je, u aprilu ove godine, preporučila Opštini Kolašin i zadužila Upravu za javne radove da intenziviraju aktivnosti na relizaciji projekta novog vodovodnog sistema.

Bonus video: