Problem sa zgradom Dnevnog centra i Crvenog krsta u Tivtu: Voda kulja i iz zemlje i preko krova

Problem podzemnih voda i konstantnog vlaženja podrumskih prostorija objekta Dnevnog centra i Crvenog krsta nije riješen do danas. Sada se pojavio novi problem jer je krov zgrade koja je 12. avgusta 2020. svečano otvorena, protočio poslije par intenzivnijih kiša proteklih dana

10427 pregleda 0 komentar(a)
Objekat Dnevnog centra i Crvenog krsta u Tivtu, Foto: Dnevni centar
Objekat Dnevnog centra i Crvenog krsta u Tivtu, Foto: Dnevni centar

Novi u nizu dokaza da je bivša lokalna vlast loše uradila kada nije uvažila primjedbe stanovnika tog dijela Tivta da na lokaciji u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu ne treba graditi takav i toliki objekat za smještaj Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju, odnosno Crvenog krsta Tivat, stigao je ovih dana kada je protočio krov, nepune dvije godine starog objekta.

Investicija vrijedna preko 700.000 eura, na uporno insistiranje tadašnjeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), realizovana je na mjestu gdje se nalazila montažna baraka Crvenog krsta Tivta, iako su se građani bunili zbog gabarita novog objekta koji je narušio uslove života stanara jedne od obližnjih stambenih zgrada. Primjedbe su imali i roditelji djece sa posebnim potrebama koji su ukazivali da to nije adekvatno mjesto za objekat u kojem će većinu dana provoditi njihova djeca, jer nemaju ni najmanji dvorišni prostor.

Tokom gradnje, pojavili su se i problem sa podzemnim vodama, pa je temeljna jama novog objekta kojeg je finansirala Opština Tivat, više ličila na olimpijski bazen nego na adekvatnu osnovu objekta koji treba da ima podrum, prizemlje, sprat i nisko potkrovlje.

Problem podzemnih voda i konstantnog vlaženja podrumskih prostorija objekta Dnevnog centra i Crvenog krsta nije riješen do danas. Magacin Crvenog krsta stalno vlaži, pa uprava te humanitarne organizacije garderobu i hranu koju dijeli siromašnima drži u svojim kancelarijama, ili mora tražiti alternativna rješenja za njeno skladištenje.

Sada se pojavio novi problem jer je krov zgrade koju su u kampanji za parlamentarne i lokalne izbore, 12. avgusta 2020. svečano otvorili tadašnji premijer Duško Marković (DPS) i bivši gradonačelnik Kusovac, protočio poslije par intenzivnijih kiša proteklih dana. Naime, kako je juče novinarima kazao direktor JU Dnevni centar za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju Tivat Srđan Krunić, zaposleni u toj ustanovu su se proteklih dana borili sa velikom količinom vode koja je prodirala u prostorije Centra. Srećna okolnost je bila to što se desilo u toku radnog vremena.

”Da se desilo tokom noći imali bismo mnogo veću havariju i izgubili bismo kompletnu dokumentaciju i kompjutere. Bojimo se naredne kiše, moraćemo dežurati”, kazao je Krunić.

On je zatražio da se ispita građenje zgrade u kojoj se nalaze Dnevni centar i Crveni krst.

”Zgrada koja je stara dvije godine ima nerješiv problem od vlage u podrumu, a sad smo došli u situaciju da nam je i krov kompletan protočio i da smo se borili sa velikom količinom vode u našim prostorijama. Postavlja se pitanje ko je i koliko para stavio u svoje džepove na uštrb kvaliteta ovog objekta”, kazao je Krunić.

Izgradnju i početak funkcionisanja Dnevnog centra su pratile brojne kontroverze: od nezadovoljstva građana i roditelja štićenika izabranom lokacijom, preko manjkavog projekta koji je rezultirao da na kraju korisnici dobiju mnogo manje prostora nego što su njihove potrebe, nekvalitetno izvedenih radova koje je obavljala podgorička firma “Artek”, do početka rada novoformirane opštinske javne ustanove mjesecima prije njenog zvaničnog otvaranja i prije prijema prvih štićenika, a sve to uz isplatu punih plata menadžmentu i osoblju te JU koje tada uopšte nije ni imalo posla, te zapošljavanja u ovoj JU osoblja koje nije ispunjavalo zakonske uslove. U sve to bili su uključeni istaknuti funkcioneri tivatskog DPS-a, bivša gradonačelnica Snežana Matijević koja je bila prvi direktor novoformirane JU Dnevni centar, tadašnji predsjednik Opštine Siniša Kusovac, bivša opštinska sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović, kao i tadašnja predsjednica OO DPS Tivat Jovanka Laličić koja je čak iskoristila i priliku da u novoj JU za zamjenika direktrora zaposli svog zeta - stomatologa iz Nikšića.

Nakon najnovije poplave koja je nastala zbog problema sa krovom, u objektu Dnevnog centra su intervenisali i tivatski vatrogasci koji su provjeravali oluke na zgradi i utvrdili da su oni čisti, te da to nije uzrok prokišnjavanja. Kako ističe direktor Krunić, a što se može vidjeti i na video snimcima koje je on dostavio novinarima, na plafonu su iznad spuštenih obloga plafona vidljive rupe kroz koje voda ulazi u unutrašnjost objekta.

Opština uputila posljednje upozorenje izvođaču radova

Iz Opštine Tivat su saopštili da je nevrijeme proteklih dana samo dodatno ukazalo na manjkavosti u izgradnji ovog objekta, čija je realizacija gradsku kasu koštala preko 700.000 eura, jer poslije tek tek dvije godine od završetka zgrade koju su tako pompezno otvarali bivši gradski DPS čelnici, ona pokazuje brojne nedostatke i svoju ružnu stranu.

Iz lokalne uprave su naglasili da su već imali više sastanaka sa izvođačem radova kojem je i ranije ukazivano da zgrada nije rađena u skladu sa standardima. Kako navode, sam izvođač je priznao da zna u čemu je problem, te da su čekali sušni period za sanaciju krova jer znaju gdje su kritične tačke. Međutim, ta obećanja izvođača da će problem biti riješen ni do današnjeg dana nisu realizovana.

Nakon najnovijeg incidenta sa propuštanjem krova, predstavnici izvođača su ponovno izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik, a iz lokalne uprave Tivta je tražena njihova hitna reakcija jer je objekat još pod garancijom. Posljednje upozorenje izvođaču je poslato juče od Direkcije za investicije Opštine Tivat da pod hitno otkloni sve nedodstatke na objektu koji koriste dvije važne lokalne ustanove, kao što su to Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama i Crveni krst.

Bonus video: