Krivične prijave za sve koji su omogućili gradnju dvije kule uz Slovensku plažu

Opština Budva će svim sredstvima spriječiti izgradnju dvije kule turskih investitora. Za sve krive nadležne koji su to odobrili, a da nisu sačekali završetak postupka pred građevinskom inspekcijom i Upravnim sudom

27697 pregleda 19 komentar(a)
Parcela na kojoj su Turci najavili početak gradnje, Foto: Vuk Lajović
Parcela na kojoj su Turci najavili početak gradnje, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva pokrenuće krivičnu odgovornost svih onih koji su uključeni u davanju dozvole turskoj kompaniji “Mia investment” da gradi dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred hala Jadranskog sajma tik uz Slovensku plažu.

To je “Vijestima” potvrdio pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović, navodeći da će, ukoliko državna uprava ne spriječi haos koji će nastati gradnjom, Opština biti prinuđena da pokrene i druga pravna sredstva.

Nakon što je kompanija okačila tablu da započinje radove na gradnji prve kule od 15 spratova, hotela sa pet zvjezdica “Mia Budva”, a da nije sačekala završetak postupka pred građevinskom inspekcijom i Upravnim sudom, iz opštinskog sekretarijata su juče uputili urgentan dopis novoj ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović da njene službe ne ovjere prijavu gradnju i time se, kako su naveli, spriječi uticaj građevinskog lobija koji želi da obezvrijedi zemljište Opštine Budva.

”Uprkos tome što smo u aprilu podnijeli tužbu Upravnom sudu radi poništaja rješenja državnog arhitekte i što taj spor nije okončan i uprkos tome što smo upozorili građevinsku inspekciju da moraju odbiti prijavu gradnje, inspekcija je objavila prijavu gradnje. Ovo sada otvara pitanje krivične odgovornosti svih u lancu, od ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko državnog arhitekte pa sve do građevinskih inspektora”, naglasio je Zenović.

Prema njegovim riječima, ukoliko državna uprava ne reaguje i spriječi haos koji će moguće nastati, biće prinuđeni i na druga pravna sredstva, jer je Opština onemogućena da privede namjeni svoje zemljište na kome je planirana gradnja kongresnog centra.

”Bez naše saglasnosti povučena je linija urbanističke parcele van zemljišta na kome je po planu predviđena gradnja kongresnog centra i kongresnog hotela. Drugim riječima - planirana namjena zemljišta je obesmišljena, a parcela u vlasništvu Opštine obezvrijeđena, očigledno uticajem građevinskih lobija i ko zna koga još. To što je na snazi moratorijum na gradnju u obuhvatu DUP “Centar” je takođe argument više na našoj strain”, naglasio je Zenović.

On je naveo da će, ukoliko mašine uđu na parcelu, tada biti kasno.

U tužbi kojom se traži poništenje saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje “Mia Budva”, koju je Sekretarijat za zaštitu imovine podnio Upravnom sudu u aprilu ove godine naglašeno je da je namjera na urbanističkoj parceli, u kojoj vlasništvo ima i Opština Budva i “Mia investment” gradnja kongresnog centra i hotela kongresnog tipa.

”Davanjem saglasnosti na idejno rješenje za gradnju hotela krši se pravo Opštine Budva da privede namjeni svoj dio na urbanističkoj parceli, a da prije toga nisu riješena ni međusobna prava i obaveze vlasnika na urbanističkoj parceli. Opština je suosnivač preduzeća ‘Expo Budva’ u koje je unijela svoje zemljište sa namjerom da sa partnerom Jadranskim sajmom realizuje projekat izgradnje kongresnog centra i hotela kongresnog tipa, tako da je jasno da se protivpravno Opštini oduzima mogućnost da zaštiti svoje interese. Izdvajanjem dijela urbanističke parcele iz kompleksa kongresnog centra i kongresnog hotela bez saglasnosti Opštine Budva direktno se krše imovinska prava Opštine, što mi nikako dozvoliti nećemo”, navedeno je u tužbi.

Iz opštinskog sekretarijata su podsjetili da je lokacija pod izviđajem u Specijalnom državnom tužilaštvu, tako da se i to sada javlja kao prethodno pitanje.

Budvanska kompanija “Mia investment”, koja okuplja turske investitore, postavila je građevinsku tablu i najavila da započinju gradnju petnaestospratnog hotela, koji namjeravaju da završe do maja 2025.

Projektom koji je u martu ove godine aminovao direktorat glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma grade se dvije kule od po 15 i 16 spratova - projekat vrijedan 70 miliona eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu sa 5 zvjezdica “Mia Budva” - objekat sa postamentom i dvije kule sa ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana i sa ukupnim brojem gostiju 858.

Time turski biznismeni definitivno kreću u investiciju koju su najavljivali još od 2018. godine, kada su zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji sa firmom “Safiro beach”, na koju je i dalje uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata na samom 20 metara od mora, inače jedina neizgrađena lokacija koja je preostala uz Slovensku plažu na potezu od Zavale do Avale.

Bonus video: