Jezero isušuju, ali kad izvade ugalj

Rudnik uglja će postupiti po nalogu rudarske inspekcije i rekultivisati prostor manjeg jezera, u blizini većeg Borovičkog jezera, koje Opština namjerava da preuredi u sportsko-rekreativni kompleks

19381 pregleda 3 komentar(a)
Manje jezero treba da isuši i zatrpa rupa, Foto: Opština
Manje jezero treba da isuši i zatrpa rupa, Foto: Opština

Rudarska inspekcija naložila je rukovodstvu Rudnika uglja da rekultivišu i saniraju jedno od dva jezera koja su se formirala na mjestu izvođenja rudarskih radova u nekadašnjem površinskom kopu Borovica.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić, navodeći da će po nalogu rudarskog inspektora manje jezero biti isušeno, a prostor rekultivisan.

Lekić je kazao da je na tom dijelu nekadašnjeg kopa proizvodnja prekinuta 2014. godine iz njemu nepoznatog razloga, iako su u njemu ostale značajne količine uglja.

Tadašnje rukovodstvo nije saniralo prostor, iako im je to bila zakonska obaveza, već se u kopu formiralo jezero, na nekoliko stotina metara dalje od većeg Borovičkog jezera, koje je takođe nastalo na mjestu nekadašnjih rudarskih radova.

Izvršni direktor Rudnika ističe da su uradili uprošćeni projekat eksploatacije ostatka uglja i rekultivacije.

”Proizvodnja je prekinuta 2014. godine, iz meni nepoznatih razloga. Pričalo se da je to urađeno jer se zbog blizine izvođenja radova javilo klizište koje je ugrožavalo upravnu zgradu kopa Borovica. Samoinicijativno ili po prijavi, rudarski inspektor je dao nalog Rudniku da sanira jezero i da izvrši rekultivaciju tog djela, što podrazumijeva isušivanje i ispunjavanje rupe materijalom. Mi smo uradili uprošćeni rudarski projekat eksploatacije i rekultivacije, s obzirom na to da na tom dijelu ima određenih količina uglja koji se mogu eksploatisati”, rekao je Lekić.

Lekić
Lekićfoto: Rudnik uglja

On očekuje da će radovi na iskopu uglja i rekultivaciji biti završeni do kraja ove godine.

Kazao je i da će ugalj koji iskopaju pokriti troškove na poslovima isušivanja jezera i rekultivacije.

”Izvadićemo ugalj koji je ostao, ali ćemo voditi računa da ne ugrozimo postojeće jezero koje se nalazi na nekoliko stotina metara od ovog na kojem ćemo izvoditi radove”, rekao je Lekić.

Istakao je da je Ministarstvo kapitalnih investicija prihvatilo uprošćeni projekat i da čekaju saglasnost od Ministarstva finansija i Elektroprivrede Crne Gore za eksploataciju ostalog uglja i rekultivaciju prostora, s obzirom na to da je 2009. jedan dio tog prostora pripao EPCG a dio Ministarstvu finansija.

Lekić je kazao da su raspisali tender za izradu pontona na koje će biti postavljene pumpe koje će crpiti vodu iz jezera.

”Očekujem da ćemo veoma brzo dobiti potrebne saglasnosti i da ćemo krenuti u realizaciju tog posla”, rekao je Lekić.

Nedaleko od jezera koje treba da se isuši, nalazi se veliko Borovičko jezero koje lokalna uprava namjerava da preuredi u Sportsko-rekreativni kompleks.

Opština je uradila i idejni projekat. Planom je predviđeno uređenje prostora oko jezera, formiranje plaže u dužini od oko 300 metara s odgovarajućim rekreativnim i zabavnim sadržajima. Planirana je izgradnja četiri bazena: dječjeg rekreativnog bazena s vodenim atrakcijama, porodičnog bazena površine oko 500-1000 metara kvadratnih i toboganskog bazena.

Planirano je i uređenje postojećih terena za male sportove, tenis, kao i terena za odbojku na pijesku, za mini-golf, boćanje, restoran, šank i prateće komercijalne ponude. Uradiće se i bina za organizaciju zabave, parking za 300 vozila, pješačko-biciklistička staza širine oko tri metra i duge oko 2,5 kilometara. Čitav sportsko-rekreativni kompleks bi bio komercijalizovan za maksimalno 2.000 kupača na dan tokom sezone i to 1.000 posjetilaca uređenog kupališta i 1.000 posjetilaca kompleksa bazena.

Direktor proizvodnje Rudnika uglja Milinko Gazdić ranije je izjavio da je prije izgradnje Sportsko-rekreativnog centra i kupališta na jezeru u pljevaljskom selu Borovica, potrebno iz tog područja iskopati zaostale zalihe uglja, čija se vrijednost procjenjuje na oko 37 miliona eura. On tvrdi da je Opština Pljevlja, odluku da izradi idejni projekat izgradnje Sportsko-rekreativnog centra i kupališta u Borovici donijela preuranjeno, ne konsultujući se s odgovornim u Rudniku i Elektroprivredi Crne Gore.

Brovičko jezero je nastalo punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa Šumani. Udaljeno je oko pet kilometara od Pljevalja i nalazi se na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja - Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini. Obala jezera, koje zauzima površinu od oko 29 hektara je neuređena, bez zelenila, osim u malim djelovima sa samoniklim rijetkim stablima.

”Ovo mjesto je aktivni kop Male Borovice gdje je front rudarskih radova potpuno otvoren i gdje je količina uglja u eksploatacionim granicama procijenjena na 300.000 tona. Vrijednost tog uglja je oko sedam i po miliona eura. Zarobiti ove količine i neeksploatisati ih bio bi zločin zato što se nalaze u eksploatacionim granicama i obuhvaćene su glavnim rudarskim projektima. Zbog čega to do sada nije realizovano, to je veliki znak pitanja”, kazao je ranije Gazdić.

Bonus video: