Kritično u Pljevljima: Zagađenje vazduha 10 puta veće od dozvoljenog

Pljevljaci su suočeni sa katastrofalnim prekoračenjima štetnih materija u vazduhu na početku sezone grijanja, ocijenio je građanski aktivista Kemal Pajević
133 pregleda 4 komentar(a)
Pljevlja, zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.10.2017. 20:00h

Na samom početku sezone grijanja građani Pljevalja udišu 10 puta zagađeniji vazduh od propisanog.

Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine 7. septembra registrovali su satnu koncentraciju PM10 čestica u vazduhu od 500 mikrograma po metru kubnom, što je 10 puta više od dozvoljenih 50 mikrograma.

Pljevljaci su suočeni sa katastrofalnim prekoračenjima štetnih materija u vazduhu na početku sezone grijanja, ocijenio je građanski aktivista Kemal Pajević.

On je istakao da još nije počela izgradnja mini toplane uprkos obećanjima nadležnih.

Pajević je kazao da bi njenim otvaranjem prestala da radi toplana u Skerlićevoj ulici, u centru grada - jedan od najvećih zagađivača.

“Od početka realizacije tog projekta, kao srednjoročne Vladine mjere, nema ništa. Uz to, kratkoročna mjera Vlade koja se odnosi na isporuku briketa i peleta - nije još u potpunosti realizovana, a proteklih godina nije dala očekivane rezultate”, rekao je Pajević.

On je ocijenio da je očigledno da će Pljevljaci i ove zime biti izloženi visokom stepenu štetnih materija u vazduhu, izuzetno opasnih za zdravlje ljudi.

Državna komisija za kontrolu javnih nabavki nedavno je poništila tender Opštine Pljevlja za izbor izvođača radova na izgradnji gradske toplane.

Toplana je trebalo da se gradi u naselju Radosavac, a procijenjena vrijednost radova je oko pet miliona eura. Komisija je tender poništila po službenoj dužnosti, nakon što je gradonačelnik Mirko Đačić u februaru odlučio da obustavi tender jer nije pristigla ni jedna ispravna ponuda.

Nakon toga, žalbu komisiji uložio je Konzorcijum „Via ocil“ iz Beograda i “Tim Company” iz Pljevalja i DOO “IMP Promont” iz Ljubljane.

Komisija je poništila tender jer je utvrdila da ugovor o javnoj nabavci nije u skladu sa uslovima utvrđenim tenderskom dokumentacijom.

Zbog propusta u pripremi tenderske dokumentacije Opština će morati da plati 21.400 eura, od čega po 8.000 eura firmama koje su podnijele žalbe na ime uplaćene naknade za vođenje postupka i 5.400 eura na ime troškova sastavljanja žalbe.

Bonus video: