Dim sa deponije Mislov do još guši mještane Straševine

Ekipe vatrogasaca i Komunalnog su na terenu i očekujemo da će požar za nekoliko dana ugasiti. Nakon toga će uslijediti tamponiranje, za šta je sve pripremljeno, ali ne mogu da rade od dim

4025 pregleda 3 komentar(a)
Mislov do ponovo u plamenu, Foto: Svetlana Mandić
Mislov do ponovo u plamenu, Foto: Svetlana Mandić

Požar koji je na deponiji Mislov do, oko šest kilometara udaljenoj od Nikšića izbio u četvrtak veče oko ponoći, lokalizovan je, ali još nije ugašen, a gusti dim, posebno u poslijepodnevnim satima, prekriva naselje Straševina koje se nalazi u blizini deponije.

Kako je “Vijestima” kazao sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović, nadaju se da će požar biti ugašen za nekoliko dana.

”Ekipe vatrogasaca i Komunalnog su na terenu i očekujemo da će požar za nekoliko dana ugasiti. Nakon toga će uslijediti tamponiranje, za šta je sve pripremljeno, ali ne mogu od dima da rade”, kazao je Manojlović.

Mještani Straševine po ko zna koji put u posljednjih petnaestak godina ne mogu da dišu od dima i pitaju se kada će i oni konačno imati čisti vazduh.

”Ovo je stvarno katastrofa. Ne može se živjeti od dima, a svi znamo da u ovom dimu ima svega. Ovo je neizdrživo. Neko od nadležnih treba da utvrdi šta se ovdje dešava”, kazao je mještanin Dragan Mitrović.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević prethodno je kazao da sumnjaju da je neko namjerno podmetnuo novi požar, da će vjerovatno pojačati video nadzor na deponiji i podnijeti prijavu protiv NN lica za podmetanje požara

Mislov do, najveći ekološki problem Nikšića, površine je oko dva hektara. Odlaganje na deponiji, za koju je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina, počelo je 2003. godine. Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Predsjednik Opštine je nedavno potpisao ugovor s konzorcijumom TEKON Tehnokonsalting – Beograd i E3 Consulting – Podgorica za izradu studije izvodljivosti sanacije deponije Mislov do s idejnim rješenjem mogućnosti izrade gasne elektrane korišćenjem bio-gasa. Nakon završene studije, Opština će raspisati javni poziv za izbor izvođača za sanaciju deponije.

Bonus video: