Glavni grad aminovao, sad kune gradnju na Gorici

Podgorički odbornici danas bi trebalo da potvrde status park-šume Gorice kao spomenika prirode

14675 pregleda 3 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Jelena Radulović
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Jelena Radulović

Odbornici u Skupštini Glavnog grada danas bi na sjednici trebalo da potvrde status brda Gorica, prema kojem će ta park-šuma u centru Podgorice biti proglašena spomenikom prirode.

Uz samu granicu budućeg zaštićenog područja, “Eurozox” iz Danilovgrada i Mladen Milutinović iz Podgorice, grade stambeni objekat bruto površine preko 2.000 kvadrata. Zbog gradnje u park-šumi, juče je na Gorici održan protest. Investitori su činjenicu da se stambeni objekat nalazi neposredno uz buduću zaštićenu zonu iskoristili za reklamu.

”Pozicija objekta na zapadnoj strani brda Gorice, neposredno uz zaštićenu zonu njegovim stanovnicima omogućava mir, privatnost, sigurnost, predivan panoramski pogled na Moraču i most Milenijum”, navodi se na sajtu “Eurozoxa”.

Objekat u izgradnji na zapadnoj strani brda Gorica, prema istim podacima, ima 21 stan i sastoji od dvije podzemne i četiri nadzemne etaže, dok je bruto površina objekta 2.224,55 metra kvadratna.

Rješenje kojim Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja daje “Eurozoxu” i Milutinoviću saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju objekta na Gorici donio je početkom septembra 2021. tada vršilac dužnosti, aktuelni generalni direktor Direktorata glavnog državnog arhitekte Mirko Žižić.

Gradnja je planirana na katastarskim parcelama 2280/9, 2280/12 (urbanistička parcela 8) i parceli 2155/1, u katastarskoj opštini Podgorica II. Te parcele graniče se sa parcelama 2280/6, 2280/1 i 2155/3, koje, prema podacima iz Predloga odluke o proglašenju Spomenika prirode, čine granicu zaštićenog područja.

Nakon predloga lokalnog odbora Građanskog pokreta URA da se spriječi gradnja stambene zgrade na Gorici tako da Glavni grad ponudi investitoru razmjenu predmetne parcele nekom drugom, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nedavno je na Fejsbuku napisao da je Glavni grad “mjesecima pokušavao da spriječi novu gradnju na Gorici upravo na taj način”.

”Nažalost, proces je završen bez uspjeha, jer investitoru nije bila prihvatljiva ponuda Glavnog grada”, napisao je Vuković 16. juna. Dodao je i da je saglasnost na idejno rješenje budućeg objekta dao državni, a ne gradski arhitekta.

Urbanističko-tehničke uslove za stambeni objekat “Eurozoxa” i Milutinovića 10. februara 2020. izdao je Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica. Parcele na kojima se gradi, nalaze se u okviru Detaljno-urbanističkog plana (DUP) “Nova varoš 2”, koji je 2018. potpisao Ivan Vuković.

Direkcija za imovinu Glavnog grada, na osnovu Odluke Gradonačelnika u junu 2018, radi dokompletiranja UP 8 u zahvatu DUP “Nova varoš 2”, gdje se nalaze katastarske parcele 2280/9 i 2280/12, na kojima Milutinović i “Eurozox” grade, prenijela je pravo svojine na građevinskom zemljištu na Milutinovića. Za 145 kvadrata, prema ugovoru, on je Glavnom gradu platio 50.025 eura.

Vlasnici “Eurozoxa” su Zoran Drobnjak i Željko Šljivančanin. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Drobnjak ima 40 odsto, a Šljivančanin 60 odsto udjela u vlasništvu kompanije. Ta firma vlasnik je privatne zdravstvene ustanove “Konzilijum”, u udjelu od 75 odsto, dok se ostatak vodi na Milutina Đuranovića.

Milutinović, prema podacima CRPS, izvršni je direktor i jedan od osnivača kompanije “Jumedia mont”, koja je izdavač dnevnih novina “Dan”. Njegov udio u vlasništvu kompanije je, prema CRPS, 50 odsto. Sve parcele na kojima je planirana gradnja stambene zgrade na dijelu brda Gorica, prema podacima Uprave za nekretnine, u svojini su Milutinovića.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović krajem maja potpisala je saglasnost na Predlog odluke o proglašenju Spomenika prirode “Park šuma Gorica”. Inicijativu da Gorica bude zaštićena 10. februara 2020. uputio je GP URA, a dan kasnije i Glavni grad. Upravljanje tim područjem, nakon zvaničnog proglašenja, preuzeće Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

Prema podacima iz Studije zaštite, na Gorici ima preko 400 vrsta biljaka od kojih je 14 zaštićeno, 40 balkanskih endema i preko 160 vrsta gljiva.

U okviru Spomenika prirode određene su zone zaštite II i III i zaštitni pojas. Budući stambeni objekat nalazi se u zaštitnom pojasu i tu je, prema Predlogu odluke o proglašenju Spomenika prirode, dozvoljena izgradnja objekata u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom uz primjenu uslova i smjernica zaštite prirode...

Bonus video: