Jovanović: Iz ASK mi nisu dostavili ni odluku ni obavještenje, javno ih pozivam da pokažu dostavnicu

"Do danas nema nikaknog odgovora jer se očigledno i Upravni sud uključio u institucionalnu zaštitu odbornika DPS-a koji su u konfliktu interesa"
54 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: Demokratski front
Nikola Jovanović, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 11.10.2017. 15:01h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je reagujući na moje navode da štite odbornike Demokratske partije socijalista (DPS) koji krše zakon, iznijela brojne neistinitosti sa namjerom da obmane javnost ne bi li stvorila utisak da radi u skladu sa zakonom, saopštio je danas Nikola Jovanović, funkcioner Demokratskog fronta (DF) i član Predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP).

On je reagovao na jučerašnje saopštene ASK u kome je između ostalog rečeno da je netačna tvrdnja Jovanovića da ASK više od devet mjeseci nije pokrenula postupak utvrđivanja povrede Zakona o sprječavanju korupcije, po zahtjevu broj 02-01-801 od 27. februara 2017. godine.

Iz ASK su to juče saopštili reagujući na tvrdnje Jovanovića da je ASK produžena ruka vlasti i da štiti odbornike DPS-a.

"Dužan sam zbog domaće ali i međunarodne javnosti koja prati proces pristupanja Crne Gore EU, ukazati na bitne činjenice kako bih osvježio pamćenje onih koji pružaju institucionalnu zaštitu DPS i kako bi u ASK bolje shvatili elemente sopstvene krivične odgovornosti, na koju su izgleda ipak osjetljivi. Dana 27.02.2017. godine podnio sam prijavu protiv 11 odbornika DPS-a za pokretanje postupka utvrđivanja konfilkta interesa ASK-u, koja je imperativno zakonski, morala da pokrene taj postupak, koji se po članu 41 vodi po pravilima upravnog postupka. Iz toga nesumnjivo proizilazi da su taj postupak morali da okončaju u periodu od 30 dana i da me kao podnosioca obavijeste o njegovom ishodu. Netačno je da su iz ASK dostavili bilo kakvu odluku niti obavještenje da su pokrenuli postupak i ovim putem ih javno pozivam da pokažu dostavnicu da je takva odluka dostavljena. S obzirom da su iznijeli netačne tvrdnje i grubo obmanuli javnost, moralno bi bilo da onaj koji stoji iza nepotpisanog saopštenja ASK-a momentalno podnese ostavku", istakao je Jovanović.

On je dodao da nakon evidentne namjere da zataškaju cijeli slučaj, 2.06.2017. godine je podnio sam tužbu Upravnom sudu zbog nepostupanja prvostepenog organa.

"Do danas nema nikaknog odgovora jer se očigledno i Upravni sud uključio u institucionalnu zaštitu odbornika DPS-a koji su u konfliktu interesa. Podjsetići ih i da sam u više navrata do sada, javno prozivao ASK da u ovom slučaju krši svoje zakonske obaveze i da se već osam mjeseci niko ispred ovog organa nije obratio javnosti da opovrgne moje tvrdnje. Na to su se odlučili tek nakon posljednjeg saopštenja u kojem pozivam međunarodne institucije da obrate pažnuju na ovaj slučaj i da se na konkretnom primjeru uvjere kako se primjenjuje ovaj važni antikorupcijski zakon, ukazujući pri tom na elemente krivične odgovornosti pojedinaca na čelu institucija koji bi trebali da se bave prevencijom i sankcionisanjem korupcije. Imajući u vidu da je direktor ASK u rodbinksim i političkim vezama sa aktuelnim premiijerom Vlade, i da je njegov izbor na tu funkciju praćen kontroverzama koje su udžbenički primjer za potencijalnu korupciju, onda i ne čudi činjenica da ovaj organ funkcioniše kao produžena ruka političke elite na vlasti", poručio je Jovanović.

Po njegovim riječima, tvrdnje koje su izrečene od strane ASK da su u nekakvom postupku "utvrdili" da odbornici DPS-a ne krše zakon, je posebno zabrinjavajuće iz nekoliko razloga.

"Prvi je taj što su iznijeli neistine da su me kao podnosioca o tome obavijestili jer nisu. Drugi, mnogo značajniji je njihovo tumačenje izneseno u jučerašnjem saopštenju da odbornici DPS-a u Glavnom gradu nisu u konfliktu interesa. Očigledno u ovom organu nisu upoznati za zakonom pa ću ih podsjetiti da je javni funkcioner, u smislu člana 3 ZOSK, izabrano lice u organu lokalne samouprave, dakle odbornik. Nadalje, članom 12 stavom 1 je propisano da javni funkcioner (dakle odbornik) ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica. Umjesto nemuštog i neubjedljivog saopštenja ASK-a da u ovom slučaju ne postoji konflikt interesa, pozivam ih da javnosti objasne kako je moguće da su 11 odbornika DPS-a, u trenutku podnošenja prijave, istovremeno direktori i članovi menadžmenta javnih ustanova. I to na sledeći način: Nermin Abdić, odbornik i direktor Urgentnog u JZU“ Klinički centar Crne Gore“; Momčilo Vujošević, odbornik i direktor JU „Službeni list Crne Gore“; Đorđina Lakić, odbornik i direktor Fonda za obeštećenje; Nebojša Kavarić, odbornik i direktor JU“ Dom zdravlja“; Nenad Vujošević, odbornik i pomoćnik direktora „Agencije za stanovanje“d.o.o Podgorica; Jovan Rabrenović, odbornik i pomoćnik direktora „Deponija“d.o.o Podgorica; Vladimir Rajčić, odbornik i šef Biora za ekonomsku saradnu i podršku biznis zajednici u Glavnom gradu; Marija Đuričković, odbornica i šef naplatnog sektora u „Vodovod i kanalizacija“.d.o.o Podgorica; Ivana Abdić, odbornica i šef sektora u „Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić“, Nataša Tomović, odbornica i direktorica JU „Đina Vrbica“; Zoja Bojanić Lalović, odbornica i direktorica JU Gimnazija“ Slobodan Škerović“, rekao je Jovanović.

On posebno ističe da ova lica nisu mogla da obavljaju odborničke funkcije jer su u trenutku izbora, mnogi od njih, već bili postavljeni na javnim funkcijama u javnim ustanovama i privrednim društvima jer u članu 12 stav 3 je eksplicitno normirano da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne samouprave ne može obavljati funkciju poslanika i odbornika, i da je ASK bila dužna da, po službenoj dužnosti tada konstatuje ta zakonska ograničenja.

"Iz svega je nesumnjivo lako zaključiti da je ASK, u kontinuitetu kršila Zakon o sprečavanju korupcije, odbijajući da primijeni zakon kada su u pitanju funkcioneri DPS-a, i to u trenutku izbora na funkcije odbornika i sada kada je iniciran postupak utvrđivanja postojanja konflikt interesa. Sva naknadna obrazloženja koja iznose i pravdanja da su vodili postupak, su uvreda i vrijeđanje zdravog razuma građana Crne Gore jer su u suprotnosti sa pravnom i elementarnom logikom", zaključio je Jovanović.

Bonus video: