Budvanski prosvjetari kreću u proteste ako kvadrat stana ne bude 650 eura

"Da mi 30. juna nađete smještaj, jer ja više neću da budem nomad, hoću konačno da živim dostojanstveno i u prostoru koji zaslužujem"

4573 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Ogorčeni zbog odluke Upravnog odbora Stambene zadruge radnika prosvjete Crne Gore "Solidarno" da kvadrat stana umjesto dogovorenih 650 eura bude nevjerovatnih 890 eura u još nedovršenim zgradama u budvanskom naselju Dubovica, organizacioni tim za rješavanje stambenih pitanja koji okuplja predstavnike prosvjetara iz obrazovnih ustanova u metropoli turizma dao je rok 28. jun u podne da im se dostave predugovori za kupovinu stanova po cijeni 650. U suprotnom krenuće u proteste.

Najavljuju i adekvatan pravni odogovor, a pozvali su i premijera Dritana Abazovića da se uključi u rješavanje decenijskog problema.

Naime, tri lamele sa 150 stanova namijenjenih zaposlenima u pet obrazovno-vaspitnih ustanova Budve - Srednje škole "Danilo Kiš", OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", Druge osnovne škole, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i predškolske ustanove "Ljubica Jovanović Maše", grade se punu deceniju i premašile su čak 11 miliona eura , a prosvjetni radnici , mnogi od njih nijesu ni dočekali da se usele.

Problem je nastao kada su prosvjetni radnici, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, došli u posjed odluke Upravnog odbora "Solidarno" o astronomskoj cijeni, koju, kako kažu, ne mogu da plate.

Punih deset godina, od kada je Opština Budva ustupila plac i oslobodila komunalija, zgrade se grade, a troškovi se uvećavaju, da bi planiranih osam miliona eura premašili i dostigli 11,2 miliona eura.

Organizacioni tim za rješavanje stambene problematike, koga čine direktor Srednje mješovite škole "Danilo Kiš“ Krsto Vuković, povjerenica Koordinacionog tijela SZ "Solidarno" Dragana Jelić, predsjendica Sindikalne organizacije OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Marija Vukićević uputili su danas dopis premijeru Dritanu Abazoviću, predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću, ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću, predsjedniku Sindikata Prosvjete Radomiru Božoviću, direktoru SZ "Solidarno" Zoranu Stanišiću i Upravnom odboru u kome zahtijevaju da im se do 28. juna dostavi predugovor u kome će cijena kvadrata stana biti 650 eura, jer u suprotnom najavljuju proteste.

prosvjetari Budva
foto: Vuk Lajović

"U saznanju smo da je odluka Upravnog odbora 'Solidarno' od 26. aprila vezano za potpisivanje Predugovora za rješavanje stambenog pitanja prosvjetnih radnika proslijeđena NLB banci, a kako nije stigla na zvanične adrese obrazovnih institucija Budve, odnosno sindikalnih organizacija i na adrese predstavnika zadrugara , niti je informisano članstv zadruge o preciznim uslovima kupovine stanova u zgradama za prosvjetne radnike, molimo da najkasnije do utorka 28. juna do 12 sati pošaljite na pomenute adrese originalan važeći tekst predugovora u kome će kao ključna stavka biti cijena kvadrata 650 eura, a u skladu sa tekstom raspisanog konkursa od 12. novembra 2012, a posebno u skladu sa brojnim obećanjima direktora SZ "Solidarno", predsjednika Sindikata prosvjete i njihovih saradnika na projektu", piše u dopisu.

Ukoliko postoje još neki uslovi, kako navode, kao mogućnost subvencije, odnosno garancija SZ "Solidarno" da će svim podstanarima isplatiti po deset hiljada eura, mole da i takve stavke budu sastvani dio ponuđenog predugovora.

"Nakon dostavljenog Predugovora po karakteristikama koje smo naveli uslijediće naš urgentni odgovor u cilju realizacije ugovornih odnosa. U slučaju da nam pošaljete predugovor sa drugom cijenom i bez ikakvih garancija ili u slučaju da ne odgovorite na naš zahtjev do naznačenog datuma, istoga dana 28. juna uslijediće adekvatan pravni odgovor i protest velikog broja prosvjetnih radnika koji su po konkursu stekli pravo kupovine stana po povoljnim uslovima", navodi se u dopisu.

Vuković je pozvao prosvjetne radnike da budu složni i ne potpisuju predugovore po cijeni od 980 eura, te da budu istrajni u ostvarivanju svojih prava. On je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio da mnogi prosvjetni radnici koji su podstanari u narednih nekoliko dana moraju da napuste stanove, te da nemaju gdje da idu.

"Koristimo priliku da pozovemo premijera Abazovića da po hitnom postupku sazove sjednicu na kojoj će prisustvovati ministar prosvjete i da se odrede prema ovom našem slučaju. Krajnje je vrijeme da se državne institucije ozbiljno pozabave ovim pitanjem.istovremeno pozivam gradonačelnika Budve Carevića da u narednih pet dana nam odgovori da li je moguće da otključa stanove u Budvi koji pripadaju Opštini i omogući prosvjetnim radnicima, podstanarima, koji moraju da napuste stanove da tu stanuju dok se izgrade zgrade", kazao je Vuković.

Jelić je upitala Abazovića ministra Vojinovića, predsjednika Opštine Carevića gdje će nakon 30. juna da žive prosvjetni radnici koji moraju da napuste podstanarske stanove.

"Da mi 30. juna nađete smještaj, jer ja više neću da budem nomad, ja hoću konačno da živim dostojanstveno i u prostoru koji zaslužujem", kazala je Jelić.

Vukićević je pozvale sve kolege, članove Zadruge da se drže zajedno.

"Da ne nasijedaju na izazivanja panike i straha, te da se izborimo za svoja prava kroz pravni sistem Crne Gore i proteste ispred Vlade", naglasila je ona.

Ninoslava Zlatković iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje poručila je da prosvjetni radnici podstanari zahtijevaju od cjelokupne zajednice Crne Gore, a posebno od Ministarstva prosvjete, Opštine Budva, Sindikata Vlade i svih dobronamjernih subjekata ovog društva da se "ova mučna priča konačno jednom završi".

"Da se ovaj proces gradnje 'Skadra na Bojani' kako ga neki zovu mora hitno okončati, jer mu se ne nazire kraj niti je preciziran. Zahtijevamo da društvo odmah reaguje, jer 150 porodica prosvjetnih radnika čeka deceniju obećane stanove po povoljnih uslovima", kazala je Zlatković.

Bonus video: