Ministarstvo zdravlja dobilo više od pola miliona vakcina i milionska sponzorstva

Sponzorstvo predstavlja ustupanje dobara, imovine ili usluga organima vlasti u zamjenu za pominjanje ili oglašavanja logotipa sponzora, proizvoda sponzora ili druge usluge

13122 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od vakcinalnih punktova u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Sa jednog od vakcinalnih punktova u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo zdravlja prijavilo je Agenciji za sprečavanje korupcije da je prošle godine, između ostalog, donirano više od pola miliona vakcina protiv koronavirusa.

Donacija, u smislu Zakona o sprečavanju korupcije, predstavlja besteretno ustupanje organima vlasti određenih materijalnih i nematerijalnih dobara.

Organ vlasti dužan je da Agenciji dostavi pisani izvještaj o primljenim donacijama i sponzorstvima sa kopijom dokumentacije o tome.

Sponzorstvo predstavlja ustupanje dobara, imovine ili usluga organima vlasti u zamjenu za pominjanje ili oglašavanja logotipa sponzora, proizvoda sponzora ili druge usluge.

Ministarstvo koje je vodila Jelena Borovinić Bojović dobilo je sredinom februara prošle godine dvije donacije – 30.000 vakcina “sinofarm” od Kine i 4.000 “sputnjika” od Srbije. U izvještaju stoji da je Ministarstvu u julu od mađarskih vlasti stiglo još 200.000 “sinofarm” vakcina, a mjesec kasnije od slovačkih 10.000 doza “astra zeneke”. U oktobru je od Poljaka stiglo 101.645 “fajzer” vakcina, a u decembru još 117.000 d Francuza, kao i 42.000 “moderne” od Slovenaca.

Ministarstvo zdravlja imalo je prošle godine i drugih donacija i sponzorstava. Tako je u martu sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori potpisan ugovor “EU4Health”. Tim ugovorom su obezbijeđena sredstva za borbu sa koronavirusom vrijedna 2,43 miliona eura. Od američkih vlasti su u oktobru dobili sedam respiratora i 10 pacijent monitora, a u decembru i PCR labaratoriju za beransku Opštu bolnicu. Od njemačkih vlasti je u novembru pristgla donacija 1.536 monoklonskih antitijela.

Sa USAID-om je u novembru potpisan ugovor u iznosu od 2,3 miliona, a mjesec dana kasnije sa UNICEF-om od 191.300 eura za realizaciju projekta u borbi protiv koronavirusa.

Ministarstvo pravde prijavilo je da je prošle godine dobilo od OEBS-a u septembru opremu, koja uključuje i četiri laptopa.

Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je prošle godine novčane donacije od tri počasna konzula Crne Gore u Ukrajini, Gruziji i Jermeniji za potrebe organizacije diplomatskog prijema u jednom hotelu povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Skupština Crne Gore imala je 13 donacija, navodi se u dokumentu na sajtu Agencije.

Od tadašnje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić dobili su 48 naslova koji se odnose na pisanu kulturnu baštinu Crne Gore.

Od Nacionalne bilbioteke “Đurđe Crnojević” 59 izdanja u oblasti pisane kulturne baštine i zbornik dokumenata “Monumenta Montenegrina” od 17 svesaka, a 11 naslova koje se odnose na umjetničko stvaralaštvo i kulturnu baštinu od “Muzeja i galerija Podgorice”.

Od Državnog arhiva prijavljeno je 19 naslova, pet knjiga koji se odnose na istoriju pomorstva od Pomorskog muzeja, a Istorijski institut Univerziteta Crne Gore donirao je 12 naslova u oblasti istorije Crne Gore, a Muzički centar šest koji se odnose na muzičku kulturu i istoriju Crne Gore i CD Crnogorskog simfonijskog orkestra. Narodna biblioteka “Radoslav Ljumović” donirala je Skupštini 41 naslov iz oblasti prava, istorije političkih nauka i srodnih oblasti.

Od OEBS-a je pristiglo, između ostalog, 20 računara, a od privatnih kompanija dobili su mobilne telefone i tablete, namještaj za novinarski foaje, ali i izrađene glavne projekte solarne elektrane i stanice za punjenje električnih vozila.

Bonus video: