delegacija prijestonice cetinje i ubnor-a

Položen vijenac na spomen obiležje stradalima na Belvederu

"Belvederu ćemo se uvijek vraćati, sa poštovanjem ga čuvati u našim sjećanjima, a svojim djelima pokazati da belvederske žrtve nijesu bile uzaludne", rekao je Đurašković

6912 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Cetinje.me
Foto: Cetinje.me

Delegacija Prijestonice Cetinje predvođena gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, zamjenicom gradonačelnika Nikoletom Martinović i predsjednikom cetinjskog UBNORA Stevanom Radunovićem položila je vijenac na spomen obilježje poginulim u Belvederskim demonstracijama.

"Na današnji dan 1936. godine na ovom mjestu desio se jedan od najvećih zločina u istoriji našeg grada. Tada je svoje živote pod vojno-žandarmerijskim plotunom položilo šest ljudi iz Riječke i Crmničke nahije, a najmanje 20 je ranjeno. Njihov jedini grijeh bio je u tome što su željeli pravdu i bolje uslove za život na području današnje Crne Gore, koja je tada bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije", rekao je Đurašković.

On je, kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, rekao da je "takav odnos prema političkim neistomišljenicima, ali i teški uslovi za život, potpuna zapostavljenost ovog kraja i Crne Gore od strane beogradskog režima stvarali su ogroman revolt kod stanovnika Cetinja i okoline".

U saopštenju se navodi da je na Belevederu nadomak Cetinja 26. juna 1936. godine, došlo do sukoba vojske i žandarmerije sa jedne strane i demonstranata iz okoline Prijestonice sa druge strane.

"Belvederu ćemo se uvijek vraćati, sa poštovanjem ga čuvati u našim sjećanjima, a svojim djelima pokazati da belvederske žrtve nijesu bile uzaludne", rekao je Đurašković.

U saopštenju se navodi da su pored delegacije Prijestonice, mlade Cetinjanke su položile šest ruža u pomen šestorici stradalih demonstranata.