"Dvije trećine mladih Podgorice ne razmišlja o pokretanju svog biznisa, 80 odsto misli da može uticati na promjene "

"Više od 40% mladih nije se registrovalo na Zavodu za zapošljavanje, i kao najčešći razlog ističu da ne vide korist od registracije. Mladi najvećim dijelom nijesu uključeni u programe i obuke neformalnog obrazovanja (75,8%), jer smatraju da im dodatna edukacija ne bi pomogla prilikom pronalaska zaposlenja ili napredovanja u poslu"

5327 pregleda 4 komentar(a)
Sa predstavljanja rezultata istraživanja, Foto: UNDP
Sa predstavljanja rezultata istraživanja, Foto: UNDP

Više od osamdeset odsto mladih građana i građanki Podgorice smatra da mladi mogu uticati na promjene u društvu. Ipak, polovina njih ne zna za postojanje Omladinskog kluba ili nevladinih organizacija koje se bave mladima, niti se uključuje u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici jer ne zna kako, pokazuje Istraživanje potreba mladih i procjene omladinskih politika u Glavnom gradu.

Rezultati istraživanja, koje je rađeno u okviru inicijative Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), projekta koji uz finansijsku podršku Evropske unije sprovodi UNDP u Crnoj Gori, upravo s ciljem osnaživanja položaja mladih u lokalnim zajednicama, predstavljeni su danas.

Analiza je, kako je saopšteno iz UNDP-a, pokazala i da većina mladih iz Podgorice ne vjeruje da za njih postoji prilika za zaposlenje.

"Više od 40% mladih nije se registrovalo na Zavodu za zapošljavanje, i kao najčešći razlog ističu da ne vide korist od registracije. Mladi najvećim dijelom nijesu uključeni u programe i obuke neformalnog obrazovanja (75,8%), jer smatraju da im dodatna edukacija ne bi pomogla prilikom pronalaska zaposlenja ili napredovanja u poslu", piše u saopštenju.

Analiza je obuhvatila procjenu postojećih zakonskih okvira i strategija, fokus grupe s mladima u 15 opština, dubinske intervjue s donosiocima odluka, kao i kvantitativno istraživanje na uzorku od 1.818 mladih.

Vojin Golubović, ispred Instituta za strateške studije i prognoze, koji je sproveo istraživanje, kazao je da je takođe indikativan podatak da dvije trećine mladih u Podgorici ne razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa, jer smatraju da im nedostaje hrabrosti i kreativnosti.

Otvarajući prezentaciju, predstavnica EU Delegacije u Crnoj Gori Ana Mariguesa kazala je da nema inkluzivnog i inovativnog društva ako ne uključimo omladinu.

„Naročito u 2022. kada slavimo Evropsku godinu mladih, za Delegaciju je razgovor o omladinskim politikama i potrebama prioritet. Kako kroz ReLOaD2 koji sprovodimo u saradnji sa UNDP-om, tako i kroz druge inicijative koje EU finansira, cilj nam je da ponudimo rješenja za ublažavanje trenda mladih koji žele da napuste svoju opštinu ili državu“, poručila je Mariguesa, navodi se u saopštenju.

Menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori Dženana Šćekić kazala je da je alarmantan broj mladih koji ne čita knjige, nema hobi, ne bavi se fizičkom aktivnošću, ne posjećuje kulturne događaje i slično.

"Premda su neki od nalaza zabrinjavajući, istraživanje treba posmatrati kao odličnu osnovu za razvoj boljih omladinskih politika", navela je Šćekić.

Cilj ReLOaD programa je, kako je saopšteno, između ostalog, da ohrabri mlade ljude da se uključe u donošenje odluka i poboljša njihov ekonomski položaj.

"Kako bi se bolje razumjele potrebe i navike mladih, istraživanje je pokrilo čitav set pitanja važnih za život i angažman mladih u 15 opština koje učestvuju u projektu u okviru pet klastera: Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja, Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat, Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane, Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine, Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: