Matica crnogorska: Potpisivanjem ovakvog Temeljnog ugovora, Crna Gora bi potpisala akt kapitulacije

"Crkva Srbije bi ovim Ugovorom sebe uspostavila kao feudalca i "državu nad državom", grabeći sebi prava koja uveliko nadilaze poziciju crkve u sekularnim, slobodnim državama", poručili su iz Matice crnogorske

11555 pregleda 17 komentar(a)
Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, Foto: Arhiva Vijesti

Matica crnogorska saopštila je povodom radne verzije Temeljnog ugovora koji su uskladile Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva (SPC) da bi "potpisivanjem ovakvog Ugovora Crna Gora potpisala akt kapitulacije kao građanska i sekularna država, koja počiva na Ustavu i zakonima, i definitivno bi prihvatila ponižavajući status u odnosu na Crkvu Srbije i Patrijaršiju u Beogradu".

Radne grupe Vlade Crne Gore i SPC načelno su uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

"Nakon nekoliko godina priprema u tajnosti, pred crnogorskom javnošću pojavio se nacrt "Temeljnog" ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve/Crkve Srbije", ističe se u saopštenju Matice crnogorske koje potpisuje predsjednik Dragan Radulović.

U saopštenju se dodaje da "sve ono zbog čega su crnogorski građani bili zabrinuti, napokon je postalo javno i svima očigledno".

"Crkva Srbije bi ovim Ugovorom sebe uspostavila kao feudalca i "državu nad državom", grabeći sebi prava koja uveliko nadilaze poziciju crkve u sekularnim, slobodnim državama. Crkva Srbije koja djeluje u Crnoj Gori od 1921. godine, nastala je tada gašenjem i potčinjavanjem Crnogorske pravoslavne crkve, pa je i pozivanje na kontinuitet od 1220. godine besprizorni istorijski falsifikat. Shodno tome, prepisivanje sakralnih kulturno-istorijskih spomenika crnogorskog naroda u njeno vlasništvo, nije ništa drugo do najobičnija krađa i otimačina, koja bi ovim Ugovorom bila ozakonjena od strane Vlade države Crne Gore", piše u saopštenju Matice crnogorske.

Oni su dodali da je "Crna Gora kao država, ali i jedna od strana ugovornica, sramno i u poniženju odustala od mnogih sfera javnog života koje su u sekularnim državama ekskluzivitet državnog nadzora i brige: zdravstva, prosvjete, socijalnog staranja... prepuštajući te oblasti Crkvi Srbije na upravljanje".

"Tačnije, sve je te oblasti, uključujući vojsku i policiju, otvorila prema Crkvi Srbije i njenom političkom uticaju. Potpisivanjem ovakvog Ugovora Crna Gora bi potpisala akt kapitulacije kao građanska i sekularna država, koja počiva na Ustavu i zakonima, i definitivno bi prihvatila ponižavajući status u odnosu na Crkvu Srbije i Patrijaršiju u Beogradu. Matica crnogorska osuđuje, i s indignacijom odbacuje, Ugovor države Crne Gore sa Crkvom Srbije, i poziva sve crnogorske i građanske političke snage u Skupštini da ne dozvole ovakvo pravno i političko nasilje nad Crnom Gorom. Bolje je i ne biti u vlasti, nego svojim političkim (ne)djelovanjem podržati kapitulaciju i poniženje sopstvene države", zaključuje se u saopštenju Matice crnogorske.

Bonus video: