Osam kandidata za Savjet AZLP: U trci Gjokaj, Rutović, Zeković...

Mjesto predsjednika i člana Savjeta AZLP ostalo je upražnjeno krajem decembra, nakon što je Skupština smijenila Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića

13424 pregleda 5 komentar(a)
Gjokaj, Foto: SAVO PRELEVIC
Gjokaj, Foto: SAVO PRELEVIC

Na drugi konkurs za predsjednika i člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) prijavilo se osam kandidata.

Među njima su i četiri kandidata koja nisu prošla na prvom konkursu, saznaju “Vijesti”.

Mjesto predsjednika i člana Savjeta AZLP ostalo je upražnjeno krajem decembra, nakon što je Skupština smijenila Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića.

Razlog za smjenu njih dvojice je mišljenje iz marta 2020. godine na osnovu kojeg su na internet stranici Vlade objavljivana imena hiljada osoba koje su bile u samoizolaciji.

Jedini koji je bio protiv takvog stava u Savjetu AZLP bio je član Muhamed Gjokaj.

On je tada ukazao da je sporno mišljenje “pravno neodrživo i neutemeljeno” i da će rezultirati velikim brojem tužbi građana. To se u međuvremenu ispostavilo tačnim, jer je Osnovni sud prošle godine presudio u korist jedne građanke jer se njeno ime našlo na spisku osoba koje su bile u samoizolaciji.

Gjokaj se sada prijavio za mjesto predsjednika Savjeta AZLP, a to je uradio i Miroslav Zeković.

Kandidati su mogli da se prijavljuju za mjesta predsjednika, predsjednika ili člana ili samo za člana Savjeta.

Za predsjednika ili člana prijavili su se, prema saznanjima “Vijesti”, bivši pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Željko Rutović, kao i predstavnice AZLP Biljana Božić i Branka Mišurović.

Rutović
Rutovićfoto: Savo Prelević

Prva je načelnica odjeljenja za pristup informacijama, a druga kao pravna savjetnica u odjeljenju za predmete i prigovore u oblasti zaštite ličnih podataka.

Za člana su se prijavili kontrolor u oblasti zaštite ličnih podataka u AZLP Čedomir Mitrović, Milenko Šušić iz Sindikata sudstva i novinar i građanski aktivista Milan Sekulović.

Skupštinski Administrativni odbor raspisao je sredinom februara prvi poziv, na koji se prijavilo osam kandidata. Božić, Mišurović, Šušić i Sekulović tada nisu dobili podršku tog odbora. Kako nije nijedan od kandidata dobio podršku, raspisan je novi poziv.

Kandidati za predsjednika i člana Savjeta moraju imati, između ostalog, pet godina radnog iskustva u obavljanju poslova iz oblasti ljudskih prava i sloboda.

Pozivom je propisano i da za mjesta u Savjetu ne može biti imenovano lice koje je odbornik ili poslanik, član Vlade ili da ga je imenovala Vlada, ali ni funkcioner partije.

Kandidat je dužan da Administrativnom odboru dostavi i pisanu izjavu da ne postoje smetnje za imenovanje, utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Bonus video: