Smijenjen direktor Regionalnog vodovoda

Sjednicom je predsjedavao Zoran Lakušić, koji je predložio odluku

37110 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Regionalni vodovod
Foto: Regionalni vodovod

Odbor direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje jutros je na hitnoj elektronskoj sjednici smijenio izvršnog direktora Josipa Đuraškovića, potvrđeno je "Vijestima".

Sjednicom je predsjedavao Zoran Lakušić, koji je predložio odluku.

“Razrješava se izvršni direktor Josip Đurašković zbog toga što je postupao suprotno Zakonu o privrednim društvima, opštim aktima Društva, te odlukama i zaključcima Odbora dorektora”, navodi se u odluci.

Za odluku su glasala tri člana Odbora. Odbor u punom sastavu čini pet članova, ali su ga dva već prethodno napustila.

Sukob Predsjednika Odbora direktora Zorana Lakušića (kadar Demokratske narodne partije) i Đuraškovića (Demokrate) traje praktično od njihovog imenovanja.

Za vršioca dužnosti izvršnog direktora Regionalnog vodovoda imenovan je Borislav Ivanković jer, kako je obrazloženo, niko od zaposlenih koji ispunjavaju uslove nije prihvatio funkciju v.d. izvršnog direktora.

Prethodno je na adresu Odbora direktora stigla urgencija Sindikalne organizacije ove kompanije gdje se od članova Odbora traži da postupaju savjesno i odgovorno i promisle o odlukama koje donose.

“Poštovani članovi Odbora direktora, vašim imenovanjem za članove Odbora direktora obavezali ste se da ćete shodno zakonu štititi interese preduzeća, ali i interese zaposlenih koji savjesno i predano obavljaju radne zadatke koji su im povjereni. Očekivanja zaposlenih u preduzeću na početku vašeg imenovanja su bila zaista velika. Naime, nadali smo se da ćemo zajedničkim snagama nastaviti dobru praksu koja se sprovodila ranije, kao i raskrstiti sa onom lošom koja se dijelom odnosila upravo na kršenje prava zaposlenih, zbog čega se vode sudski postupci. Kao što znate, ta očekivanja nisu ispunjena uprkos činjenici da je proteklo dovoljno vremena od vašeg imenovanja da zaposleni osjete boljitak i unaprijeđenje svog položaja. Od vas se nije tražilo mnogo. Bilo je neophodno da potpišete kolektivni ugovor kojim su većina zaposlenih bila zaštićena, kao i da kasnije u dalji postupcima zajednički pokušamo da ispravimo nedostatke akta o organizaciji i sistematizaciji i popravimo položaj dijela svojih kolega, koji su nezadovoljni. Skrećemo vam pažnju da dobro razmislite o aktivnostima koje preduzimate i za koje ćete dati saglasnost, a koje mogu dovesti do ugrožavanja ekonomskog i socijalnog stanja zaposlenih i njihovih porodica u okolnostima kada stopa inflacije besomučno raste, životni standard opada, rate kredita redovno pristižu, a jedini cilj je lični animoziteti u kojima su kolateralna šteta preduzeće i zaposleni”, navodi se u dopisu.

Ukoliko postoji bilo koja skrivena namjera, kako se ističe, takva norma može dovesti do blokade rada poslodavca, zbog problema koje ima u redovnom radu, može ugroziti i čitavo poslovanje, te time u još nepovoljniju situaciju dovesti i same zaposlene.

“Zaposleni kojem poslodavac ne isplati zaradu u zakonskom roku, može da naplati i platu i doprinose preko javnog izvršitelja, obrate svim državnim organima, jer u tom slučaju poslodavac krši zakon i izlaže se “visokim kaznama”.

Zarada i naknada zarade isplaćuju se u novcu, na tekući račun zaposlenog, u rokovima utvrđenim kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu, a najmanje jednom mjesečno organizuju radi zaštite svojih profesionalnih, ekonomskih i socijalnih interesa po osnovu rada.

"Imajući u vidu navedeno, nadamo se da čete postupati savjesno i odgovorno, da ćete promisliti o odlukama koje donosite , zakonitostima istih, kao i o njihovim posljedicama po Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, zaposlene i javnom interesu društvene zajednice u sred ljetnje turističke sezone”, navodi se u dopisu.

Bonus video: