Vojinović: Obrazovanje pokretač globalnih transformacija ka pravičnijim društvima

Poručio da je potrebno uložiti napore da se obezbijedi dugoročno, povećano i održivo finansiranje obrazovanja

2544 pregleda 0 komentar(a)
Vojinović tokom obraćanja u Parizu, Foto: Ministrarstvo prosvjete
Vojinović tokom obraćanja u Parizu, Foto: Ministrarstvo prosvjete

Obrazovanje je pokretač globalnih transformacija ka pravičnijim, inkluzivnijim, zelenijim i digitalnijim društvima, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je delegacija Vlade, koju predvodi Vojinović, prisustvovala ministarskom Pred-samitu o transformativnom obrazovanju, koji je održan u Parizu.

“Vojinović je u izlaganju istakao da je obrazovanje pokretač globalnih transformacija ka pravičnijim, inkluzivnijim, zelenijim i digitalnijim društvima i da mladim generacijama treba ponuditi snažnu viziju budućnosti obrazovanja izgrađenu na osnovnim vrijednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je u kontekstu realizacije kvalitetne transformacije obrazovanja, Vojinović apostrofirao potrebu većih javnih ulaganja, koja su trenutno u Crnoj Gori relativno niska u poređenju sa drugim zemljama i iznose 7,9 odsto.

On je poručio da je potrebno uložiti napore da se obezbijedi dugoročno, povećano i održivo finansiranje obrazovanja.

Nacionalne konsultacije su, prema riječima Vojinovića, pokazale da je potrebno razmišljati o sveobuhvatnoj strategiji iz koje će se definisati pravci razvoja prema nivoima obrazovanja.

One su, kako je naveo, pokazale da inovacije i transformacija treba da počnu od promjene kurikuluma, koji će biti integrisan, primjenjiv, fleksibilan, usaglašen za zahtjevima savremenog doba i tržišta rada.

„Važno je da nastava bude zanimljiva, interaktivna, primjenjiva, izborna, istraživačka, praktična i iskustvena, kao i da se jačaju kompetencije nastavnika za rad, komunikaciju i ophođenje s učenicima”, istakao je Vojinović.

On je kazao da je potrebno povećati ulaganja u školsku infrastrukturu, arhitektonsku i informatičku opremu kako bi se odgovorilo na glavne izazove i promovisao stimulativan i bezbjedan školski ambijent.

Vojinović je rekao da je potrebno revidirati programe obuke nastavnika, u cilju efikasnijeg usklađivanja sa reformama obrazovanja.

On je, kao primjer unapređenja obrazovnog sistema u Crnoj Gori, naveo Strategiju za digitalizaciju obrazovnog Sistema za period od ove do 2027. godine.

Strategija je, kako je kazao Vojinović, harmonizovana sa Digitalnim obrazovnim akcionim planom za period od prošle do 2027. godine.

Vojinović je rekao da ona, u saradnji između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, treba da se sprovodi kao prioritet, u sinergiji sa ostalim aktivnostima Berlinskog procesa povezanih sa digitalizacijom, kao što su Agenda povezanosti i Zajedničko regionalno tržište.

„Održavanje Globalnog samita i nacionalne konsultacije koje smo sproveli u Crnoj Gori u cilju pripreme za samit, bile su idealna prilika da dodatno obogatimo naša saznanja i čujemo glas svih ključnih učesnika obrazovnog procesa, i to najprije djece, mladih i nastavnika“, naveo je Vojinović.

Iz Ministarstva su kazali da je poziv za učešće na Pred-samitu upućen ministrima širom svijeta, sa ciljem zajedničkog razumijevanja ključnih elemenata transformacije obrazovanja.

“Samit pruža jedinstvenu priliku da se mobiliše javna i politička posvećenost novom putu za obrazovanje, kao i da se razmijene iskustva, diskutuje o problemima i mogućnostima na polju obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

Taj događaj je, kako su rekli iz Ministarstva, ključna prekretnica na putu ka samitu koji će biti održan u Njujorku, 19. septembra ove godine, na nivou šefova država.

Bonus video: