MCP: Đukanović izrekao neistinu, koji su motivi da ovako obmanjuje javnost, možemo samo da nagađamo

"Neiskreni odnos tadašnjeg kabineta, čiji je premijer bio današnji predsjednik države, potpuno je obesmislio bilo kakve razgovore o Temeljnom ugovoru dok se ne riješi pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica"

31993 pregleda 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "danas izrekao neistinu" kazavši da je Srpska pravoslavna crkva odbijala potpisivanje ugovora sa državom Crnom Gorom u vrijeme premijera Igora Lukšića.

Oni su dostavili citat iz odgovora mitropolita Amfilohija koje je uputio Lukšiću u julu 2011. godine, dva dana po prijemu inicijative premijera za pripremu, kako stoji u toj inicijativi, "nacrta tekstova posebnih Temeljnih ugovora između Vlade Crne Gore i vjerskih zajednica".

"Mitropolit u prvom pasusu određuje predstavnika Mitropolije za razgovore sa delegiranim predstavnikom premijera, potom izražava svoje uvjerenje da će Vlada poštovati činjenicu "jasno prepoznate kanonske strukture u Crnoj Gori, oličene u četiri eparhije Srpske pravoslavne Crkve" te da "Vlada prepoznaje koja institucija ima kapacitet da predstavlja Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori kao jedinstvenu kanonsku sabornu instituciju za sve pravoslavne vjernike, bez obzira na bilo kakve njihove razlike - Srpska pravoslavna Crkva sa sjedištem Patrijaršije u Beogradu" i konačno zaključuje: "Smatramo da je ovo veoma važan korak naprijed u uređenju odnosa Pravoslavne Crkve i države Crne Gore i da će, u cilju postizanja dogovora, biti potrebno međusobno uvažavanje obje ugovorne strane i njihovog unutrašnjeg zakonskog, odnosno kanonskog ustrojstva i svojstva"", navodi se u saopštenju MCP.

Dodaju da je krajem aprila 2012. godine, mitropolit Amfilohije, po ovlašćenju Svetog arhijerejskog sinoda, dostavlja istom premijeru dopunjeni Nacrt Temeljnog ugovora .

"Od aprila te 2012. godine komunikacija sa strane Vlade izostaje sve do aprila 2015. godine kada tadašnji ministar za ljudska i manjinska prava šalje predlog da se razgovori nastave. Mitropolit, bez odlaganja odgovara, rekavši, između ostalog: "I ovom prilikom izražavamo spremnost i iskazujemo dobru volju za pripremu Temeljnog ugovora". Nakon nekoliko sastanaka, ti razgovori prestaju. Prvi razlog za prestanak razgovora je bilo odbijanje Vlade da se jasno i obrazloženo izjasni o nacrtu Temeljnog ugovora koji im je dostavljen 2012. godine i predstavlja Crkvi svoj novi tekst u formi radnog materijala. Drugi, važniji razlog je dvoličan odnos Vlade koja je, usred navodnog dijaloga oko Temeljnog ugovora, bez ikakvih konsultacija sa našom Crkvom, a pretpostavljamo i bez većine zainteresovanih Crkvi i vjerskih zajednica, paralelno pripremala, a na kraju i jednostrano utvrdila Nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Neiskreni odnos tadašnjeg kabineta, čiji je premijer bio današnji predsjednik države, potpuno je obesmislio bilo kakve razgovore o Temeljnom ugovoru dok se ne riješi pitanje pomenutog Zakona. Koji su motivi predsjednika da ovako obmanjuje javnost, možemo samo da nagađamo, ono što je sigurno je da širenje lažnih vijesti ne koristi našem društvu", zaključuje se u reagovanju MCP.

Bonus video: